12 marts, 2010

Nedēļas Albumu Apskats (08.03.-14.03.)

NEDĒĻAS ALBUMU APSKATS

Pēc pāris nedēļu izlaišanas atgriežamies pie nedēļas albumu apskata, kas ir vienīgais AMGmusic apskats, par ko manu sirdsapziņu droši var likt mierā. Albumu apskatā apkopojam prestižāko pasaules mūzikas mēdiju domas un izvelkam vidējo rādītāju. Šonedēļ NME, Pitchfork, Drowned In Sound, Clash Music u.c. izceļ šādus piecus albumus:

5.Broken Bells – „Broken Bells” [Bella Union]
Vidējā atzīme: 7.00

Presē jau daudz aprunātā Džeimsa Mersera no The Shins un mūzikas producenta Danger Mouse (Gnarls Barkley, Gorillaz) kopdarbs – nepilnu 40 minūšu garš The Shins melodiju un indie/folk noskaņu apvienojums ar hip-hop raksturīgu aranžējumu. Sākotnēji man šī plate likās nedaudz par garlaicīgu, bet beigās arī piešķīru atzīmi 7/10, kas nozīmē, ka šajā gadījumā esmu pilnīgi vienās domās ar pasaules kritiķiem. Ne spožs, bet labs ieraksts ar atsevišķām zelta pērlēm.

4.Gonjasufi – „A Sufi And A Killer” [Warp Records]
Vidējā atzīme: 7,50

Ārkārtīgi savāds un eksperimentāls, taču tajā pat laikā piesaistošs un neordinārs hip-hop debijas albums no Kalifornijas jogas skolotāja un mūziķa Gonjasufi. Šis gan ir ĻOTI eksperimentāls hip-hop albums, kas stipri sasaucas ar 60’to un 70’to gadu psihodēlisko rokmūziku un citām narkotiski dullām lietām. Gandrīz stundu garš ieraksts, kas sastāv no 20 dažādām muzikālām etīdēm. Albums, ko nav viegli pieņemt, bet, ja vēlaties ko nedzirdētu, tad šis ir ieraksts jums. AMGmusic atzīme – 7/10. Starp citu, ieraksta producents ir šobrīd hip-hop aprindās par teju labāko producentu uzskatītais Flying Lotus.

3.Titus Andronicus – „The Monitor” [XL Records]
Vidējā atzīme: 8,20

Vienīgais no šīs nedēļas Top 5 albumiem, kuru pagaidām vēl neesmu noklausījies. Ņūdžersijas noise rock/shogaze/lo-fi apvienības Titus Andronicus otrais studijas ieraksts, par ko gan vislielākā sajūsmā ir tieši britu prese – 9/10 piešķīris gan Clash Music, gan Drowned in Sound. Būs jāpavērtē arī AMGmusic.

2.Liars – „Sisterworld” [Mute Records]
Vidējā atzīme: 8,25

Iespējams, ka vienkārši šo vēl neesmu paspējis sagremot, bet pagaidām nespēju līdz galam sajūsmināties par jaunāko amerikāņu eksperimentālā post-punk/noise rock trio Liars plati „Sisterworld”, ko mūzikas apskatnieki teju vai ceļ debesīs (AMGmusic pagaidu atzīme – 6/10). Toties izdoma par saliekamo diska vāciņu un drīzumā sekojošo remiksu albumu gan ir teicama. Remiksētāju vidū būs arī Toms Jorks, starp citu. No albuma dziesmām noteikti jāizceļ eksplozīvais „Scarecrows on a Killer Slant”, kas tapis pēc tam, kad grupas solists Anguss Endrjū kļuvis par aculiecinieku kādai slepkavībai.

1.Gorillaz – „Plastic Beach” [EMI]
Vidējā atzīme: 8,25

Nedēļas albums gan AMGmusic skatījumā, gan – kas priecē – pasaules prestižāko mūzikas mēdiju acīs. Gorillaz pēc četru gadu pauzes atgriežas ar trešo studijas ierakstu, ko dažs labs jau nodēvējis par saturīgāko plati šo četru zīmēto varoņu karjerā.

Protams, nekas nav mainījies. Joprojām par mūziku Gorillaz atbild Deimons Olbērns, bet par vizuālajiem tēliem – mākslinieks Džeimijs Hjūlets. Joprojām Gorillaz albumā neiztrūkst bez veselas svītas viesmākslinieku. Šoreiz ir gan reperi Mos Def un Snoop Dogg, gan roka veterāni Miks Džounss, Pols Simonons un pat Lū Rīds, gan arī tādi interesanti viesi kā Libānas Nacionālais Orķestris un Čikāgas Hypnotic Brass Ensemble jeb Čikāgas Hipnotiskais Pūtēju ansamblis. Man personīgi gan visvairāk tīk zviedru grupas Little Dragon solistes Jukimi Nagano iedziedātās dziesmas – atklāju, cik ļoti labi Olbērna rakstītas dziesmas der maigai sievietes balsij.

Kā jau teicu, šis ir arī AMGmusic Nedēļas Albums, tamdēļ, ja man pietiks spēka, tuvāko dienu laikā par šo būs plašāks apraksts. Īsumā varu vien teikt, ka neuzskatu šo par labāko Gorillaz albumu, bet labs tas noteikti ir un uz mēneša albuma titulu pretendēs.

Mans personīgais albuma favorīts - viens no retajiem BEZ-viesmākslinieku trekiem "Rhinestone Eyes":



Ārpus konkurences:

Pavement – „Quarantine The Past” [Domino]
Vidējā atzīme: 9,00

Ārpus konkurences šoreiz paliek Pavement „Quarantine The Past”. Ne tāpēc, ka šim ierakstam daži izdevumi piešķīruši 10 balles no 10, bet tāpēc, ka šo jāsauc par IZLASI nevis albumu. Laikam jau viskarstāk gaidāmais notikums mūzikā šogad būs leģendārās alternative rock apvienības Pavement apvienošanās koncerti gan Amerikā, gan Eiropā. Lai atgādinātu par saviem darbiem 90’tajos, šonedēļ uz Domino Records izlaista grupas labāko dziesmu izlase. Atzīšos pavisam godīgi – es no Pavement zinu vien pāris dziesmas... Vīkendā beidzot labošu zināšanu robus un klausīšos tieši šo – Pavement izlasi „Quarantine The Past”.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru