28 augusts, 2009

NEDĒĻAS ALBUMU APSKATS (24.08.-30.08.)

ALBUM OF THE WEEK

ARCTIC MONKEYS – „Humbug”

Release date: 24/08/2009
Label: Domino
AMG rating: 8/10


Apraksts šeit: http://amgmusic.blogspot.com/2009/08/albums-arctic-monkeys-humbug.html



RAMONA FALLS – „Intuit”

Release date: 24/08/2009
Label: Souterrain Transmissions

AMG rating: 7/10

Ramona Falls ir amerikāņu mūziķa Brenta Nopfa solo projekts, kas radies tikai šogad. Nopfs vairāk zināms kā experimental/post rock apvienības Menomena vokālists, taču, kamēr grupa kavējas ar trešā albuma ierakstu, nav sēdējis rokas klēpī salicis, bet realizējis sen radušās idejas.

Projekts nosaukts kāda ūdenskrituma, pie kura Brents dzīvojis bērnībā, vārdā. Uzstājoties koncertos, Ramona Falls sastāvā darbojas četri cilvēki, taču šī albuma ierakstā Nopfam palīdzējuši ne vairāk, ne mazāk kā 35 pazīstami mūziķi, kuru vārdi gan jums, visticamāk, neko neizteiks.

Neesmu Menomena daiļrades pārzinātājs, taču „Intuit” nav ne miņas no eksperimentālisma, arī post-rock ietekmes jūtamas vien minimāli. Tā vietā šeit atradīsit sirsnīgu, lai arī brīžiem paskarbu indie rock mūziku. Protams, nešaubīgs plates favorīts ir jau pirms mēneša iepazītais sirdi plosošais „Russia”, kas nu jau stabili kandidē uz 2009.gada labākās Different Music Selection dziesmas statusu.

Lai arī „Intuit” nav tik lēns albums, kā varētu likties pēc „Russia” noklausīšanās, tomēr neapšaubāmi šī ir skumja plate, jo īpaši jau tekstuāli. Dziesmā „Clover” Nopfa meitene vairs viņu negrib, bet „Russia” viņa ignorē Nopfa nežēlīgo ceļojumu uz Krieviju („And she said: too little, too late”), kurp tas dodas, lai meiteni uzmeklētu. Ir gan maitas tās sievietes, ko? :) Sentimentāls, taču ne nomācošs ieraksts. Ļoti piesaista Nopfa patīkamais vokāls un plašais instrumentu klāsts, pie kura, kā jau minēju, strādājuši vairāk nekā 30 cilvēki. Diezgan spēcīgi.

Dziesmu dzīvajā iespējams paskatīties šeit: http://www.youtube.com/watch?v=1fnZBJa3QkQ


MUM – „Sing Along To Songs You Don’t Know”

Release date: 24/08/2009
Label: Morr Music
AMG rating: 6/10

Savā piektajā studijas albumā islandiešu kolektīvs Mum kļuvis daudz mazāk eksperimentāls. No šāda viedokļa ambient noskaņās ieturētais “Sing Along to Songs You Don’t Know” varētu būt pieejamāks parastam klausītājam. Taču kaut kā neatstāj sajūta, ka daudz interesantāki šie savādie ziemeļnieki ir tieši nodarbojoties ar electronica/folkotronica/glitch mūzikas niansēm.

Tomēr neskatoties, ka muzikāli šis ir solis atpakaļ, ja salīdzina ar iepriekšējo – 2007.gada – plati “Go Go Smear The Poison Ivy”, “Sing Along…”, jo īpaši albuma otrajā pusē, ir gana atslābinošs un baudāms ieraksts.

Mum pirms pāris nedēļām koncertā Glāzgovā:



SALLY SHAPIRO – „My Guilty Pleasure”

Release date: 24/08/2009
Label: Permanent Vacation
AMG rating: 5/10


Sallija Šapiro ir jauna zviedru dziedātāja, kas pie mūzikas apvāršņa parādījās pirms diviem gadiem, izdodot savu debijas albumu „Disco Romance”, par kuru sajūsmā bija ne tikai skandināvu kritiķi, bet arī ASV, piemēram, slavenā pitchforkmedia.com apskatnieki.

Meitene, kuras īstais vārds tā arī nav zināms līdz šim brīdim, kļuvusi jau teju vai leģendāra, pateicoties savam kautrīgumam. Viņa ne tikai nekad(!!!) vēl nav uzstājusies dzīvajā, bet pat ierakstot albumu, lūdz producentu atstāt telpu, jo vēlas palikt studijā viena. Par Šapiro kautrīgumu (vai varbūt apzinātu reklāmas triku) jau klīst leģendas...

Jaunākais veikums „My Guilty Pleasure” ir viegls un neuzbāzīgs disko mūzikas sajaukums ar t.s. „italo disco” un „eurobeat”, kas aktuāls bija 90’to gadu sākumā un saldajos 80’tajos. Ja albuma pirmā puse ir pat tīri baudāma un patīkama, tad uz beigām jau dziesmas šķiet pārāk līdzīgas un garlaicīgas, turklāt atgādinošas kaut ko no ne tām labākajām franču dziedātājām (nespēju atcerēties, kuru). Stila cienītājiem noderēs, bet visumā stipri viduvēji.

Sally Shapiro - "Love in July" video:



ATHLETE - „Black Swan”

Release date: 24/08/2009
Label: Fiction Records
AMG rating: 5/10


Nekas tā īsti neesmu spējis saprast, ko vienkāršais britu pīpls atradis Athlete, kuru pēdējie divi albumi (2005.gada „Tourist” un 2007.gada „Beyond The Neighbourhood”) savulaik nonāca pirktāko Lielbritānijas albumu pieciniekā.

Londonas kvartets lielo slavu ieguva 2005.gada sākumā, pateicoties milzu hītam „Wires”. Visticamāk, pateicoties tieši šai dziesmiņai albums „Tourist” ietrāpīja UK albumu topa 1.vietā. Taču neko vairāk grupa nav spējusi piedāvāt. To, ko dara Athlete, daudz, daudz labāk pieprot Starsailor, Keane, Coldplay...

Ja iepriekšējā plate man izraisīja zināmas simpātijas ar to, ka bija atšķirīga no Athlete pirmajiem diviem albumiem – akustiskāka, intīmāka un klusāka, tad jaunākajā veikumā „Black Swan” grupa ir atgriezusies pie piano rock saknēm, kas iepriecina ļoti retos brīžos, piemēram, himniskajā „Light My Way” un daļēji arī plates pirmajā singlā „Superhuman Touch”. Fona klausāmviela – netraucē, taču diez kas nav.

Athlete - "Superhuman Touch" video:

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru