09 jūlijs, 2009

ALBUMS - La Roux - "La Roux"

LA ROUX – „La Roux”

Release date: 29/06/2009
Label: Polydor
AMG rating: 8/10


Gada sākumā, kad tika publiskota ikgadējā BBC aptauja „Sound Of...” (šajā gadījumā – „Sound of 2009”), no pirmajā pieciniekā atrodamajiem māksliniekiem, šķiet, La Roux, kas atradās akurāt 5.vietā, man izsauca vislielāko izbrīnu. Kas mainījies pēc pusgada? La Roux no šī Top 5 ir izdevuši visbaudāmāko un veiksmīgāko debijas albumu! Es pat teiktu – reālu pretendentu uz AMG gada albumu Top 5! Sorry, White Lies, sorry, Little Boots, sorry Empire of the Sun, sorry arī Florence and the Machine.

Lai arī La Roux nereti tiek dēvēts par Elijas Džeksones solo projektu, tas tomēr atšķirībā no, piemēram, Little Boots, ir duets. Kopā ar 21 gadu jauno meiteni La Roux darbojas arī producents Bens Langmeids, kurš gan mīl vairāk palikt fonā un lieki nezīmēties pat koncertos. Abu karjera aizsākās pērnā gada rudenī, kad uz franču leibla Kitsune Music iznāca dueta pirmais singls „Quicksand”. Tā kā tas bija komerciāli neveiksmīgs, leibls no La Roux atteicās.

Kā izrādījās – pieļaujot milzīgu kļūdu! Jau pēc pāris mēnešiem La Roux izcīnīja 5.vietu minētajā BBC aptaujā un noslēdza līgumu ar Polydor Records. Ar to panākumi tikai sākās – dueta nākošais singls „In for the Kill” aizkļuva līdz 2.vietai Lielbritānijas singlu čārtā. Pavisam nesen grupa izbaudīja arī 1.vietas laurus ar „Bulletproof”. Topa virsotni albumu čārtā sasniedza arī šis debijas albums.

Kas tad padara „La Roux” tik īpašu laikā, kad šādu 80’to gadu ietekmētu electro-pop apvienību ir saradies milzīgs lērums? Godīgi sakot, vienas skaidras atbildes man nav. Pirmkārt, gribētos oponēt daudzajiem mūzikas kritiķiem, kuri visi kā viens salīdzina La Roux ar Human League, Heaven 17 vai Yazoo. Manuprāt, La Roux burvība slēpjas apstāklī, ka viņu skanējumā ir daudz plašākas ietekmes. Piemēram, abi hitsingli („In for the Kill” un „Bulletproof”) ir pat ar tādu kā metālisku, aukstu 80’to gadu electro skaņu bagātināti, kas veido asociācijas ar, piemēram, Fad Gadget. Un tajā pat laikā ir arī izteikti saldinātas dziesmas, piemēram, „As If By Magic”, kuras ritms neviļus atsauc atmiņā Depeche Mode debiju 1981.gadā – „Speak & Spell”.

Otrkārt, grupa ir radījusi ļoti lipīgas un pozitīvas dziesmas, kas paliek atmiņā vēl ilgi pēc to noklausīšanās un pamanās neapnikt, turklāt šādu dziesmu albumā ir vismaz 9 no 11. Kas vēl interesantāk – šis ir no tiem netipiskajiem popmūzikas albumiem, kas iepatīkas arvien vairāk ar katru nākamo noklausīšanās reizi, kas savukārt noved pie domas, ka šeit mums ir darīšana ne tikai ar vienu no 2009.gada spēcīgākajiem albumiem, bet ar vienu no pēdējo gadu ietekmīgākajām platēm, kas vēl tiks citēta. Ņemot vērā arī apstākli, ka gan albums, gan abi tā galvenie singli ir pat ļoti komerciāli veiksmīgi un skan katrā otrajā radiostacijā, domājams, tālu no patiesības es neesmu.

Rezumējot – šis ir ideāls albums gan mūzikas gardēžiem, gan vienkāršiem klausītājiem, kas vēlas vasarīgas noskaņas, labu garastāvokli un lipīgas pop dziesmiņas, kurām padungot līdzi un, ja iespējams, arī uzdejot. Teju vai perfekts sava novirziena ieraksts.

Šobrīd aktuālais singls "Bulletproof" dzīvajā GMTV:

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru