23 decembris, 2009

AMG ALBUM TOP 20 OF 2009 (part 3: 15.-11.)

2009.GADA ALBUMU TOP 20

15.Jeremy Jay – „Slow Dance”
Release date: 06/04/2009
Label: K Records
AMG rating: 8/10


Šis varētu būt 2009.gada AMGmusic īpašais albums, jo vēl neesmu manījis nevienu gada albumu apskatu, kurā figurētu arī Jeremy Jay albums „Slow Dance”. Līdz šim gadam arī AMGmusic neko nebija dzirdējis par Losandželosas mūziķi Džeremiju Džeju, kurš pavasarī laida klajā savu otro studijas plati, kas sākotnēji pat no mums saņēma atzīmi 9/10. Ļoti īss un kompakts (32 minūtes!) ieraksts, kas izceļas ar savu oriģinalitāti un naivu vienkāršumu. Muzikāli „Slow Dance” salīdzinājām ar kosmisko elektroniķu Lindstrom un Prins Tomass ierakstiem, kā arī 60’to/70’to gadu Deivida Bovija, Pink Floyd un viņam līdzīgo bohēmiķu spēlēto avangardisku ārtroku. Noteikti noderēs arī kā fons kādai pozitīvai mājas pasēdēšanai ar neliela romantisma pieskaņu.



14.Bat For Lashes – „Two Suns”

Release date: 06/04/2009
Label: Parlophone
AMG rating: 8/10


Pakistāņu izcelsmes angļu dziedātāja Bat For Lashes arī ar savu otro albumu šogad tika nominēta prestižajai Mercury Balvai, un bija pat baumas, ka šogad meitenei tiks „atdots parāds” (ir cilvēki, kas uzskata, ka 2007.gadā Bat For Lashes tika „nozagta” šī balva, ko žūrija atdeva The Klaxons debijas albumam), tomēr neizdevās vinnēt arī ar otro piegājienu. Es pilnībā pievienojos viedoklim, ka šis tomēr nav tik izjusts un interesanti nostrādāts ieraksts, kāds bija Bat For Lashes debijas „Fur & Gold”. Tomēr ar visu to Nataša Hāna (viņas īstais vārds) ar „Two Suns” apliecina, ka, sevī apvienojot labākās Pīdžejas Hārvijas un Torijas Eimosas īpašības, šobrīd ir nešaubīgi talantīgākā, izsmalcinātākā un harizmātiskākā britu solo māksliniece. Paklausieties kaut vai plates ievadošo „Glass”! Pieļauju, ka tiem, kuriem patīk Bat For Lashes melanholiskākā puse, „Two Suns” pat varētu šķist simpātiskāks par debijas ierakstu.



13.Animal Collective – „Merriweather Post Pavilion”

Release date: 12/01/2009
Label: Domino
AMG rating: 8/10


Pēc divu gadu pārtraukuma šis ir pirmais gads, kad AMG dziļi nesakrīt viedoklis par gada labāko albumu ar pasaules spožākajiem kritiķiem. 2007.gadā mēs vienojāmies par Radiohead, pērn – par Fleet Foxes, bet šogad par Animal Collective vienoties tomēr nesanāca. Turklāt vēlreiz atkārtošu, ko jau esmu teicis, - šīs ir NEŠAUBĪGS līderis, apkopojot visu lielāko pasaules mūzikas mēdiju gada topus.

Tomēr neskatoties uz „tikai” 13.vietu, arī man nav nekādu tiesību apstrīdēt Animal Collective ietekmi uz eksperimentālās indie/electronica mūzikas nišu pēdējos gados, kā arī to, ka šis ir melodiskākais un vienkāršam svētdienas klausītājam saprotamākais (lasi – popsīgākais) ieraksts no Baltimoras četrotnes. Arī šo albumu es ierindoju pie t.s. „growing records”, lai gan, domājams, šeit man nepiekritīs daudzi mūzikas eksperti, kas jau janvārī(!) pamanījās „Merriweather Post Pavillion” nosaukt par gada albumu (arī gada noslēgumu topos nereti pavīd atziņa „2009.gads noslēdzās jau janvārī ar Animal Collective albuma iznākšanu”).

Lai arī šis nav bijis AMG 2009.gada pašu iecienītāko albumu topā, „Merriweather Post Pavillion” ir teju ģeniāls darbs, kurā apliecināties, cik filigrāni Animal Collective savij kopā indie rock mūziku ar gaisīgiem sintezatoriem, elektronisku troksni ar lipīgām melodijām, savdabīgus un ekstravagantus afrikāņu ritmus ar tradicionālu folkmūziku. Skaņas ziņā Animal Collective tiešām ir ģeniāli.



12.Lightning Dust – „Infinite Light”

Release date: 03/08/2009
Label: Jagjaguwar
AMG rating: 8/10

Pagājušā gada albumu topa 3.vietas ieguvēji Black Mountain iepriecināja arī 2009.gadā. Kanādas apvienības dalībnieki – Džošua Vells un Ambera Vebere augustā laida klajā sava blakus projekta Lightning Dust ierakstu „Infinite Light”, kas atšķirībā no psihodēliskās rokmūzikas Black Mountain albumā, piedāvā daudz mierīgāku, sapņaināku un liriskāku mūziku, kurā no Black Mountain faktiski palicis vien Veberes teicamais vibrato vokāls. Ne velti dažs labs mūzikas mēdijs šo nosaucis par gada labāko albumu tieši vokālā ziņā.

Kā AMGmusic rakstīja augustā: „Šis nav no ierakstiem, ko klausīties jebkurā dzīves situācijā. Pavisam noteikti. Tomēr, ja ļaujas Veberes balss burvībai, dziesmu melodijām, naksnīgām skumjām un ielauztai sirds balsij, šis ir pat vairāk nekā tikai lielisks ieraksts – šis ir kā labs draugs, kam piezvanīt tad, kad vairs nav, kam piezvanīt. Tad atliek spiest podziņu „Play” un aizvērt acis. Skaisti bezgala!”



11.The Pains Of Being Pure At Heart – „The Pains of Being Pure at Heart”
Release date: 09/02/2009
Label: Fortuna Pop!
AMG rating: 8/10


Kas to būtu domājis, ka noise-pop grupa no Ņujorkas 2009.gadā parūpēsies ne tikai par vienu no labākajiem gada debijas albumiem, bet arī par vienu no pozitīvākajiem un melodiskākajiem gada albumiem? Arī šis ir ļoti īss (34 minūtes) ieraksts, kurā bez noise-pop un lo-fi stiliem atrodamas atsauces arī uz 60’to gadu popmūziku un 80’to gadu shoegaze ala Jesus and the Mary Chains un My Bloody Valentine stilā.

Līdzīgi kā 2008.gadā daudzi, atzīstot Fleet Foxes par gada albumu, tomēr šķaudījās, ka viņu EP „Sun Giant” ir teju vai labāks ieraksts par pašu albumu, man šogad ir līdzīgas emocijas saistībā ar The Pains of Being Pure At Heart. Pirms pāris mēnešiem izdotais EP „Higher Than The Stars” ir pat VĒL melodiskāks un popmūzikas lauciņā iebrienošāks, kas, kā izrādās, tik ļoti piestāv šiem četriem jauniešiem no Bruklinas. Ne velti tituldziesma no šī EP izcīnīja pagaidām augstāko The Pains of Being Pure At Heart sasniegumu AMG singlu topā – 5.vietu oktobrī.



Sākums šeit: http://amgmusic.blogspot.com/2009/12/amg-top-20-albums-of-2009-part-1.html

20.-16.vieta šeit: http://amgmusic.blogspot.com/2009/12/amg-album-top-20-of-2009-part-2-20-16.html

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru