22 decembris, 2009

AMG ALBUM TOP 20 OF 2009 (part 2: 20.-16.)

2009.GADA ALBUMU TOP 20

20.Royksopp – „Junior”

Release date: 23/03/2009
Label: Astralwerks
AMG rating: 7/10


Viens no pirmajiem AMGmusic šī gada favorītiem (kopā ar The Prodigy) – norvēģu duets Royksopp pavasara sākumā atgriezās ar izteikti ziemīgu un noskaņām bagātu elektroniskās mūzikas albumu „Junior”. Plates stūrakmens, protams, apbrīnojamās balss īpašniece Karina Dreijere Andersone jeb Fever Ray. Tāpat platē piedalās arī zviedru dziedātājas Robina un Like Lī. Pēc salīdzinoši neizteiksmīgā 2005.gada „The Understanding” ar „Junior” Royksopp atkal pierādīja sevi kā spēcīgus spēlētājus elektroniskajā popmūzikā.



19.Editors – „In This Light And On This Evening”
Release date: 12/10/2009
Label: Kitchenware
AMG rating: 7/10

Pēc mēģināšanas citēt pašiem sevi un iekāpt stadionu grupas zābakos, savā trešajā studijas ierakstā Editors centušies mainīties līdz nepazīšanai, nometot malā ģitāras un pieslīpējot rokas pie sintezatoriem. Manuprāt, šis eksperiments ir izdevies. Katrā ziņā, ja viss albums tomēr nenotur pirmajā pusē uzņemto tempu un noskaņu, tad vismaz atsevišķi gabali šajā albumā ir ieliekami Editors Zelta Dziesmu krātuvē. Jo īpaši līdz kaulam sirsnīgais un skaistais „Bricks and Mortar”. Kā allaž, Editors arī trāpa ar singlu izvēli.



18.Memory Tapes – „Seek Magic”
Release date: 02/11/2009
Label: Something in Construction
AMG rating: 8/10

Lūk, pirmais no debitantiem albumu Top 20. Memory Tapes pirmais singls („Bicycle”) parādījās jau vasaras sākumā. Kā vēlāk izrādījās, zem šī pseidonīma slēpjas tas pats amerikāņu producents Deivs Houks, kas līdz tam bija zināms kā Memory Casette un Wierd Tapes projektu autors. Kā jau norāda nosaukums, Memory Tapes ir šo abu dažādo muzikālo ceļu krustojums, kas arī Houka kungam atnesa lielāko atpazīstamību un rezonansi. Ļoti gaumīgs, mazliet melanholisks un naksnīgs ieraksts, kurā bez teicamām melodijām atrodamas arī dažādas interesantas producēšanas fīčas. Ko vien vērta ir galvenā singla „Bicycle” New Order stilā ieturētā ģitāras partija dziesmas izskaņā!



17.Arctic Monkeys – „Humbug”
Release date: 24/08/2009
Label: Domino
AMG rating: 8/10

Jā, albumā „Humbug” vairs nav dzirdami tie jautrie, trakie un ironiskie Arctic Monkeys, kādus viņus iepazinām pirmajos divos studijas albumos, mazliet mazinājusies arī ierastā enerģija. Toties šajā, ASV ierakstītajā un Džoša Hommes producētajā ierakstā ir gūstams apliecinājums, ka bez jaunības trakuma un pohujisma (labā nozīmē!) Šefīldas kvartets var lepoties ar ļoti lielu talantu un vēl neizmantotu muzikālu potenciālu. Ja albuma ietekmes ir Niks Keivs un The Doors, tad slikts rezultāts nevar sanākt. Ļoti interesants, ne viegli sagremojams, taču prātā paliekošs ieraksts no vienas no 21.gadsimta ietekmīgākajām grupām Lielbritānijā.



16.Florence and the Machine – „Lungs”
Release date: 06/07/2009
Label: Island
AMG rating: 8/10

2009.gadā iznāca tik daudz labu debijas albumu, ka to jūklī varēja apjukt pat lielākais mūzikas kritiķis, kur nu vēl nabaga mazā AMGmusic Žagars. Līdz ar to sākotnēji kaut kā līdz galam nenovērtēju Florence and the Machine debijas ierakstu. Tomēr, ja tagad atskatās uz tiem māksliniekiem, kas 2009.gada janvārī tika saukti par potenciāli spēcīgākajiem debitantiem, - White Lies, Little Boots, La Roux, Empire of the Sun – tad Florence and the Machine, manuprāt, sevi ir attaisnojuši visvairāk. „Lungs” ir pieskaitāms pie t.s. „augošajiem albumiem” (no angļu „growing records”), kas ar laiku iepatīkas arvien vairāk un vairāk. PERFEKTS solistes Florences Velčas vokāls, kas bagātināts ar dažādu mūzikas stilu (sākot no indie rock, beidzot ar baroque pop) un lieliskas skaņas (producenti – Pols Epvorts un Džeimss Fords!) klātbūtni.

Turklāt Velčas teksti brīžiem ir vienkārši teicami! Piemēram, dziesma „My Boy Builds Coffins” – „My boy builds coffins, he makes them all day / But it's not just for work and it isn't for play / He's made one for himself, one for me too / One of these days he'll make one for you”. Tāpat ļoti patika redzētās uzstāšanās dzīvajā!



Turpinājumā - 15.-11.vieta.

AMG TOP 20 ALBUMS OF 2009 1.daļa šeit: http://amgmusic.blogspot.com/2009/12/amg-top-20-albums-of-2009-part-1.html

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru