31 decembris, 2013

2013: GADA ALBUMI (20.-11.vieta)

2013.GADA ALBUMU TOP 50
2.DAĻA (20.-11.VIETA)

20.Foxygen – „We Are The 21st Century Ambassadors Of Peace & Magic”












Release date: 21/01/2013
Label: Jagjaguwar
AMG rating: 8/10 (7.3)

AMGmusic rakstīja: „Ja jums neiet pie sirds 60’to gadu psihodēlija un atbaida hipiji, turieties tālāk no šīs plates. 36 minūšu garais ieraksts ir pilns ar atsaucēm uz šo laika periodu mūzikā, brīžiem pat uzkrītoši līdzinoties kādam konkrēti, kas arī varētu būt lielākais albuma mīnuss. Piemēram, dziesmas „On Blue Mountain” piedziedājumā pilnīgi prasās dziedāt „We can’t go on together / With suspicious mindsElvisa Preslija balsī, citviet atkal saklausāms agrīns Deivida Bovija vai pašu Foxygen elku The Rolling Stones pirksts. Taču visas atsauces, ietekmes un līdzināšanās ir tik nepiespiestas, organiskas un pat rotaļīgas, ka tas kļūst par albuma lielāku plusu – šī absolūtā nesatraukšanās, ko par to domās kritiķi un cik dažādus salīdzinājumus tie spēs sameklēt.”. Janvāra albums #1.



19.Majical Cloudz – „Impersonator”












Release date: 27/05/2013
Label: Matador
AMG rating: 8/10 (7.2)

AMGmusic rakstīja: „Nepārsteidz, ka Monreālas popmūzikas dueta Majical Cloudz koncertos nereti meitenes no sirds apraudoties. Grūti būtu atrast vēl kādu pēdējos gados izdotu mūzikas albumu, kas būtu tik tiešs. Bez zemtekstiem, bez aplinkiem, bez liekvārdības iztiek Devons Velšs, kura balss un teksts spēlē pirmo, otro un nereti arī trešo vijoli Majical Cloudz dziesmās. Līdzīgu mūziķu netrūkst, kaut vai How To Dress Well, bet Majical Cloudz atšķirība ir tieši šī familiaritāte un neflirtējošs tiešums. Kā uz soliņa sēdošs iedzēris kungs, kas tieši Tev un tagad vēlas izkratīt sirdi un pafilozofēt par lietām.”. Maija albums #4.



18.Blood Orange – „Cupid Deluxe”












Release date: 18/11/2013
Label: Domino
AMG rating: 8/10 (7.5)

AMGmusic rakstīja: „Gandrīz visi mūzikas kritiķi pasaulē ir vienisprātis, ka šis ir visnostrādātākais un nobriedušākais Deva Hainsa ieraksts, kurā astoņdesmito fankmūzikas ritmus un jaunās (vecās) r’n’b vēsmas mūziķis apstrādā ar Prinsa cienīgu precizitāti. Vairākās dziesmās vokālistes lomā piepalīdz Ņujorkas dream-pop grupas Friends soliste Samanta Urbani, izcilajā pirmajā singlā „Chamakay” Chairlift balss Karolīna Polačeka, tāpat arī Deivs Longstrets no Dirty Projectors un citi.”. Novembra albums #2.



17.Danny Brown – „Old”












Release date: 07/10/2013
Label: Fool’s Gold
AMG rating: 8/10 (8.3)

AMGmusic rakstīja: „2013.gads jau atkal bijis ārkārtīgi veiksmīgs hip-hopam. Chance The Rapper, Run The Jewels, Ghost Poet, Ērls Svetšērts, Ghostface Killer, galu galā arī izcilais Kanjē Vesta „Yeezus”, ko noteikti neizdosies pārsist. Bet ļoti tuvu tam ir jaunākais, trešais Denija Brauna albums „Old”. Atbilstoši tā nosaukumam, albumā „Old” Denijs Brauns – izsenis slavens marihuānas cienītājs – ar tādu kā ironiju atskatās ne tikai uz sevi jaunībā, bet hip-hop mūsdienu kultūru vispār. Savukārt muzikāli šo albumu bagātina tādi viesmākslinieki kā Purity Ring, Charli XCX un Rustie.”. Oktobra albums #3.



16.Sigur Ros – „Kveikur”












Release date: 17/06/2013
Label: XL
AMG rating: 8.5/10 (7.6)

AMGmusic rakstīja: „Ko varēja gaidīt no grupas, kas vēl pirms gada izdeva savu karjeras vājāko albumu, un pēc kura iznākšanas to pamet viens no tās dalībniekiem? Katrā ziņā ne to, ko mēs esam saņēmuši – vienu no izcilākajiem Sigur Ros albumiem, katrā ziņā spēcīgāko kopš 2005.gada „Takk”. Sen islandieši nav skanējuši tik vitāli, izslāpuši, pat netīri brīžiem. „Kveikur” varētu būt grupas tumšākais ieraksts, kas gan nenozīmē, ka Sigur Ros pazaudējuši sirsnību un episkumu melodijās. Kur vēl labāks brīdis, lai pabaudītu Sigur Ros dzīvajā Positivus festivālā?”. Jūnija albums #3.



15.Forest Swords – „Engravings”












Release date: 26/08/2013
Label: Tri Angle
AMG rating: 8.5/10 (8.0)

AMGmusic rakstīja: „Liverpūles producents Metjū Bārnss 2010.gadā izdeva debijas EP „Dagger Paths”, kas satrieca ne tikai mani, bet daudzus mūzikas apskatniekus un cienītājus. 2010.gads vispār bija ļoti interesants elektroniskajā mūzikā, kad radās jauni virzieni, tai skaitā chill-wave, witch-house, woozy dub, arī dapsteps šķēlās, un visā šajā kokteilī Forest Swords izcēlās ar apbrīnojamu spēju vajadzīgās sastāvdaļas savienot pareizās un iedarbīgās devās. Pēc tam sekoja veselu trīs gadu klusuma pauze, kas, kā vēlāk izrādījās, bija saistīta ar Metjū veselības problēmām, proti nopietnu dzirdes kaiti. Tagad Forest Swords ir atpakaļ ar pirmo pilno plati, un tā attaisno visas ekspektācijas. Pat ja albums nav tik fiziski jaudīgs kā „Dagger Paths”, tas ar savu plašumu, ko nereti piepilda arī draudošs klusums, ir emocionāli vērienīgāks. Turklāt es neatceros vismaz šogad nevienu elektroniskās mūzikas albumu, kura galvenais instruments būtu... ģitāra. Tās iestarpināšana bangojošo, brīžiem neritmiski saraustīto bungu ritmā spēj būt fascinējoša.”. Augusta albums #2.



14.The Flaming Lips – „The Terror”












Release date: 01/04/2013
Label: Bella Union
AMG rating: 8.5/10 (7.8)

AMGmusic rakstīja: „Oklahomas kolektīvs The Flaming Lips, kas, starp citu, šogad var atzīmēt 30 gadu jubileju, pēc pagājušā gada pajokošanās (veiksmīgas pajokošanās!) ar viesmāksliniekiem pildītu izlasi „The Flaming Lips and Heady Fwends”, ir atpakaļ ir jaunu albumu „The Terror”. Nekādu robotu, nekādu konfeti, nekādas popmūzikas. Šis ir tumšs hipnotiskas psihodēlijas piepildīts ieraksts, kas aizskar visbiežāko depresijas cēloni – vientulību un cerību zaudēšanu. Šķiet, vislabāk par albumu preses relīzē izteicās solists Veins Koins: „Mēs agrāk domājām, ka bez mīlestības mēs pazustu. Ka, ja mēs sniedzam un saņemam mīlestību, TAD mēs esam patiesi dzīvi. Ka bez mīlestības neeksistē dzīve. Tagad mēs zinām, ka pat bez mīlestības... pasaule turpina dzīvot. Mēs turpinām dzīvot.””. Aprīļa albums #1.



13.Nils Frahm – „Spaces”












Release date: 18/11/2013
Label: Erased Tapes
AMG rating: 8.5/10 (8.4)

AMGmusic rakstīja: „31 gadu vecais vācu komponists un neo-klasicists Nils Frāms nekad nav baidījies eksperimentēt ar šķietami neaizskaramo klasiskās mūzikas stilistiku. Piemēram, viņa 2011.gada albums „Felt” tika ierakstīts klavieru iekšpusē, savukārt Arcade Fire vijolnieces Sāras Noifeldas solo ieraksts, kura producents bija Frāms, tika ierakstīts kādā pazemes autostāvvietā Berlīnē. Mūziķa jaunākais veikums, gandrīz 80 minūšu garais albums „Spaces” uz šī fona ir visnotaļ vienkāršs un tradicionāls, taču vienlaikus spilgts apliecinājums, cik ārkārtīgi liels talants slēpjas šajā komponistā. To var īpaši viegli sajust nepilnu 10 minūšu garajā skaņdarbā „Says”.”. Novembra albums #1.



12.DJ Rashad – „Double Cup”












Release date: 21/10/2013
Label: Hyperdub
AMG rating: 8.5/10 (7.1)

AMGmusic rakstīja: „Par mēneša labāko elektroniskās mūzikas albumu parūpējies Čikāgas producents Rašads Hārdens jeb DJ Rashad. Londonas leibls Hyperdub, kura vadītājs Kode9 pērn pabija Latvijā festivāla „Skaņu Mežs” ietvaros, jau sen neprasa komentārus (atliek vien pieminēt maģisko Burial vārdu), un DJ Rashad ir spēcīgs papildinājums viņu sastāvam. „Double Cup” slengā apzīmē kokteili, kura sastāvdaļas ir kodeīns un sprite. Tas labi noder raksturojot šo plati, kas būdama atslābinoša un relaksējoša, vienlaikus burbuļo un ievelk pilnīgi citā pasaulē. Brīžiem šķiet, ka šis ir kāds sen nedzirdēts astoņdesmito gadu beigu hip-hop/break-beat ieraksts, bet brīžiem, piemēram, tituldziesmā vai „Acid Bit” rodas sajūta, ka atrodies 1996.gada Love Parade.”. Oktobra albums #2.



11.CHVRCHES – „The Bones Of What You Believe”












Release date: 23/09/2013
Label: Virgin
AMG rating: 8.5/10 (7.8)

AMGmusic rakstīja: „Parasti ir tā – ja vienam veiksmīgam singlam seko otrs un trešais vēl veiksmīgāki, tad ekspektācijas par gaidāmo mākslinieka albumu aug ģeometriskā progresijā. Bija divi iemesli, kāpēc to nevarēja attiecināt uz CHVRCHES. Pirmkārt, grupas skanējums vietām ļoti sasaucās ar joprojām svaigā atmiņā esošo pērnā gada izcilo Purity Ring albumu. Otrkārt, dziesmas stilistiski bija ļoti līdzīgas, balstītas uz lipīgiem piedziedājumiem un strāvojošiem sintezatoriem, kas lika aizdomāties, vai ar to pietiks, lai izvilktu visu albumu. CHVRCHES tiešām neko nav centušies sarežģīt, bet dīvainā kārtā „The Bones of What You Believe” nostrādā perfekti.”. Septembra albums #1.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru