06 oktobris, 2014

SEPTEMBRIS 2014: 5 DZIESMAS

Sveiciens oktobrī!

Pat nezinu, vai drīzāk uzsvērt to, ka 2014.gada septembris bija patīkama atelpa pēc trakajiem vasaras festivāliem, vai to, ka pēc ilgāka laika pārtraukuma šis atkal bijis pārbagāts mēnesis ar daudziem lieliskiem ierakstiem. Par albumiem lasi šeit, taču ne mazāk piepildīts vasaras pārejas posms uz rudeni bija singlu ziņā. Ar visu to, ka laika trūkuma dēļ bez žēlastības atstājām vienu otru singlu ārpus A-LIST sadaļas, kopējais gada izlases singlu skaits sasniedza 14, kas ir atkārtots labākais rādītājs šogad aiz aprīļa. Īpaši patīkami, ka jau otro mēnesi pēc kārtas AMGmusic mēneša topā ierindojies arī kāds pašmāju skaņdarbs.


FIVE BEST TRACKS OF THE MONTH:



5.Grouper - "Call Across Rooms" [Kranky]

Ja vispār ir kāds iemesls, kāpēc gaidīt tumšāku un aukstāku laiku, tas noteikti varētu būt, lai emocionāli piepildītāk izbaudītu gaidāmo Lizas Harisas jeb Grouper albumu "Ruins” komplektā ar karstvīnu un sveču apgaismojumu. Plates pirmais singls „Call Across Rooms” ir viena no trauslākajām dziesmām mūziķes karjerā. Plašāk par dziesmu lasi šeit.


4.Iceage - "Forever" [Matador]

Mēneša labākais rokmūzikas singls no iespējams nākamā mēneša labākā rokmūzikas albuma. Dāņu brigāde Iceage, kas vēl nesen spēlēja trokšņainu pankroku, pacēluši savu skanējumu nebijušos augstumos, vienlaikus nepazaudējot eksistenciālisma tematiku un tumšumu. Plašāk par dziesmu lasišeit.


3.Oskars Tu un Rūdolfs Za - "Andrejsalas Vibe" [self-released]

Rūdolfa retro wave un mans pludmales mūzikas fetišs,” tā vienā teikumā „Andrejsalas Vibe” aprakstīja tās autors Oskars Tupuriņš no jaunās pašmāju apvienības Kasetes. Izmantojot minēto kombināciju, abi radījuši vienu no gaumīgākajiem un lipīgākajiem skaņdarbiem latviešu mūzikā pēdējos mēnešos. Plašāk par dziesmu lasi šeit.


2.Perfume Genius - "Grid" [Matador]

Principā varētu ņemt jebkuru gabalu no Perfume Genius šomēnes izdotā trešā studijas albuma „Too Bright” un droši iekļaut labāko singlu pieciniekā. Par albumu vēlāk, bet otrais singls „Grid” (pirmais singls „Queen” bija AMGmusic dziesma #1 jūlijā!) ir vistrakākais un agresīvākais, ko Maiks Hadreass jelkad ir ierakstījis. Plašāk par dziesmu lasi šeit.


1.Aphex Twin - "minipops 67 [120.2] [source field mix]" [Warp]

Sešdesmito gadu Korg bungu mašīnas vārdā nosauktais skaņdarbs „Minipops 67” ir viens no vecākajiem skaņdarbiem, kas iekļauts Aphex Twin atgriešanās albumā „SYRO”. Tas tikai liecina, kādas vēl pērles glabājas Ričarda Džeimsa neizdoto ierakstu plauktā, jo pietiek ar desmit sekundēm, lai nerastos nekādu šaubu par šī mēneša singlu #1 un stabilu pretendentu uz gada labākā elektroniskās mūzikas skaņdarba titulu. Plašāk par skaņdarbu lasi šeit.





REMIX OF THE MONTH:

Doss - "The Way I Feel" (Recycle Culture's Slow Emotion Reel) [Acephale]

Joprojām stipri anonīmā amerikāņu producente Doss šā gada pavasarī izdeva savu debijas EP „Doss”, kur viens no centrālajiem skaņdarbiem bija deviņdesmito gadu pirmās puses euro-dance stilistikā ievītais „The Way I Feel”. Ne mazāk no publicitātes izvairīgais producents Recycle Culture, kurš apstrādāja skaņu arī oriģinālam, šomēnes piedāvāja krietni relaksējošāku un melanholiskāku dziesmas versiju, pagarinot to gandrīz uz pusi un pieliekot klāt to pašu 80’to/90’to gadu mijai raksturīgo sintezatoru skanējumu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru