04 februāris, 2014

JANVĀRIS 2014: 5 ALBUMI

5.Dum Dum Girls – "Too True"












Release date: 27/01/2014
Label: Sub Pop
AMG rating: 7/10

Atšķirībā no savām novadniecēm Warpaint (par viņām zemāk!) cits Kalifornijas meiteņu kvartets Dum Dum Girls ar tās līderi Dī Dī priekšgalā ir bijis gana ražīgs, nepilnu piecu gadu laikā izdodot četrus EP un divus studijas albumus, kam tagad pievienojas trešais – „Too True”. Šo piecu gadu laikā vērojamas arī transformācijas dāmu muzikālajā sniegumā. Dī Dī dziesmās vienmēr spraukusies ārā popmūzika, taču agrīnie ieraksti daudz vairāk sasaucās ar Kalifornijai raksturīgo surf-rock/garage-pop ala Best Coast garā. Toties šis ieraksts ir pilnīgs pop-rock astoņdesmito mērcē, kādu noteikti dzirdēsit minētas dekādes filmu skaņu celiņos. Šajā stilistikā Dum Dum Girls jūtas kā zivtiņas ūdenī, radot nepretenciozu, bet pietiekami gaumīgu un patīkamu, turklāt īsu (30min) popmūzikas ierakstu.



4.Cymbals – "The Age Of Fracture"












Release date: 27/01/2014
Label: Tough Love
AMG rating: 7.5/10

Vēl lielākas transformācijas piedzīvojis Londonas duets kvartets CYMBALS, kuru jaunāko ierakstu „The Age of Fraction” tamdēļ pat gribētos dēvēt par grupas debijas albumu. Tā gan nav, jo savu pirmo ierakstu CYMBALS izdeva jau 2011.gadā. Albumā „Unlearn” puiši centās spēlēt līdzi tā laika britu mūzikas aktualitātēm, taču ne visai veiksmīgi – te viņu skanējums pārāk sasaucās ar Foals daiļradi, te atkal nevajadzīgi eksperimenti ar Everything Everything vai D/R/U/G/S metodēm. Pārmaiņas iezvanīja jau brīnišķīgais 2012.gada singls „Like an Animal”, kas apliecināja, ka synth-pop un house mūzikas elementi ar CYMBALS mūziku sadzīvo vislabāk, un tas tika turpināts perfektajā pērnā gada hītā „The Natural World”. Albuma „The Age of Fracture” galvenā problēma ir tā, kas raksturīga ilgi gaidītiem albumiem, no kuriem nopludināti vairāki singli – teju visas plates lielākās pērles esam jau dzirdējuši. Bet tas nemazina faktu, ka šis ir viens no gaišākajiem un patīkamākajiem popmūzikas ierakstiem gada sākumā.



3.Warpaint – "Warpaint"












Release date: 20/01/2014
Label: Rough Trade
AMG rating: 8/10

Albums iesākas ar trim tipiskiem Warpaint skaņdarbiem, kas nekristu ārā no debijas albuma, taču pirmais pārsteigums seko jau ceturtajā dziesmā „Hi”, kurā izmantota tri-hop ritma struktūra, tādējādi atgādinot Massive Attack 90’to gadu stilistiku. Šīs noskaņas savā ziņā turpina arī sekojošais „Biggy”, kura minimālisms un ģitāras skanējums droši iederētos kādas 90’to gadu tīņu filmas skaņu celiņā, savukārt „Disco/Very” ievads sasaucas pat ar M.I.A. daiļradi. Tomēr spēcīgākais meiteņu trumpis ir un paliek spēcīgu melodiju sakombinēšana ar skumju skaistumu, un to perfekti demonstrē albuma spēcīgākais skaņdarbs „Feeling Alright”.

Kad mēs rakstām albumu, studijā valda diktatoriska demokrātija. Taču spriedze ir vajadzīga, tā mūsu mūzikai nāk par labu,” intervijā norāda grupas soliste Emīlija Kokala. Grūti pateikt, kā izklausītos albums „Warpaint”, ja meitenes to būtu ierakstījušas, čilojot Havaju salās, bet, manuprāt, mēs Kokalai varam ticēt.



2.Thee Silver Mt. Zion – "Fuck Off Get Free We Pour Light On Everything"












Release date: 20/01/2014
Label: Constellation
AMG rating: 8/10

Sācies kā ģitārista Efrima Menuka blakusprojekts ar vēl citiem mūziķiem no Monreālas post-rock kolektīva Godspeed You! Black Emperor, nu jau labu laiku Thee Silver Mt. Zion dzīvo savu dzīvi, un roka neceļas lietot terminu „blakusprojekts”. Turklāt tagad, kad Godspeed You! ieguvuši plašāku publicitāti, pateicoties pērn saņemtajai Kanādas „Polaris Music Prize” un skandalozajai pateicības runai, bija īstais brīdis plašākas masas iepazīstināt arī ar otru Menuka grupu, kuras mūzika noteikti būs daudz tīkamāka arī tiem, kas ikdienā neklausās post-rock vai citus salīdzinoši pasmagus ģitārmūzikas izpildījumus. Mūzikas apskatnieki un Thee Silver Mt. Zion fani norāda uz albuma vitalitāti un Efrima Menuka enerģisko agresiju, kamēr man gribētos uzsvērt šīs plates melodiskumu, kas pārpārēm jūtams albuma noslēdzošajā, tekstuāli diezgan depresīvajā skaņdarbā „What We Loved Was Not Enough”.



1.Mutual Benefit – "Love’s Crushing Diamond"












Release date: 13/01/2014
Label: Fat Possum
AMG rating: 8.5/10

Jāatzīst, ka albumu ziņā 2014.gads nav iesācies tik spridzinoši kā iepriekšējais, bet bija jau arī jāsaprot, ka tik augstā līmenī visa turpmāka dzīve nepaies. Turklāt arī 2014.gads var jau lepoties ar vismaz vienu plati, kam būs jāatrodas gada albumu augstākajās vietās.

Par Mutual Benefit pirmoreiz rakstīju jau pagājušā gada novembrī saistībā ar A-LIST dziesmu „Golden Wake”, kura – un to es nekad mūžā neaizmirsīšu – kļuva par NMA raidījuma Nedēļas Singlu traģiskajā dienā, kad notika Zolitūdes nelaime. Mutual Benefit ir stāsts, kādi patīk AMGmusic. Proti, kāds amerikāņu dziesminieks Džordans Lī, kurš bieži maina savas dzīvesvietas, ceļo, dzied un izdod ierakstus vien savam priekam. Tad tos pamana kāds attapīgs ierakstu leibla cilvēks, pierunā Lī beidzot izdot vinila plati, un tā nokļūst mūzikas kritiķu sarakstu augstākajās vietās.

„Love’s Crushing Diamond” ir tikai 30 minūšu garš albums, kura materiāls tapis dažādos laika posmos un ierakstīts dažādās vietas. Taču tikpat labi tas varētu būt tapis vienā vakarā, sveču piepildītā istabā, kurā Džordans ar draugiem ir iedzēris karstvīnu pēc pastaigas lielā ziemas spelgonī, un visi kopā izdomājuši sajūtas ietērpt mūzikā. Tas ir viscaur silts, romantisks un skaists albums, kas vēl vismaz līdz pavasarim neatstās manu atskaņotāju, jo īpaši brīžos, kad gribas pasapņot un sasildīties domās.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru