21 novembris, 2012

A-LIST: Nastia Vacuum - Superhit



Nastia Vacuum - "Superhit" [self-released]
(available as a free download)

Atrast kādu gaumīgu dziesmu krievu popmūzikas plašumos vienmēr ir liels prieks. Ne tikai tāpēc, ka krievu meitenēm ir īpašs iedzimts seksapīls, bet arī tāpēc, ka vienmēr ir patīkami apgāzt cilvēku izveidojušos stereotipus – „krievu popmūzika ir sūds”. Nav. Tāpat kā komerciāli veiksmīgs singls ne vienmēr ir mēsls, arī krievu valoda savienojumā ar popmūziku var veiksmīgi strādāt. Mēs to vienmēr esam zinājuši, un šeit ir ārkārtīgi spilgts piemērs.

Kas attiecas uz Nastia Vakuum, vispirms jāsāk ar to, ka viņa nav vis no Krievijas, bet gan slavenās Ukrainas ostas pilsētas Odesas, kas man kopš bērnības asociējas ar milzīgo anekdošu daudzumu. Starp citu, arī abi meitenes vecāki strādājuši uz kuģiem, tāpēc Nastjai esot daudz bērnības atmiņu saistībā ar jūru. Otrkārt, atšķirībā no daudziem citiem lo-fi mūzikas izpildītājiem Nastjai ir profesionāla mūziķes izglītība. Treškārt, nupat izdots pirmais Nastjas Vakuum albums – „Pop-probljemi”, kurš turklāt pieejams par velti dziedātājas soundcloud vietnē.

Interesanti, ka starp visām jaunajām dziedātājām Nastia Vacuum visvairāk rada asociācijas ar šajās lapās daudzkārt slavēto Grimes. Interesanti tāpēc, ka tieši Grimes Nastja dēvē par savu šā brīža favorīti mūzikā. Tiesa, tūlīt pat norādot, ka nav tendēta uz ūber-nekomerciālo stilu, un, piemēram, Maria Minerva vietā daudz labprātāk klausītos krievu duetu Tatu vai Džordžu Maiklu. Līdz ar to „Ja napishu superhit / Shtobi jarche garetj / Shtobi ti zapomnjil menja,” vairs nemaz nešķiet ironiski, bet gan... mīļi un patiesi.

UPDATE!!!  Kā precīzi norādīja kāds anonīms komentētājs, patiesībā Nastia Vacuum NE TUVU nav Grimes cienītāja... Links komentāros.

3 komentāri:

  1. Sorru,nepareizs links, pareizi būs http://www.afisha.ru/article/nastya_vakuum_pop-problemy/

    AtbildētDzēst
  2. Šeit ( http://www.afisha.ru/article/nastya_vakuum_pop-problemy/ ) rakstīts, ka Grimes izrais Nastjai pretīgumu, nevis ir favorīti

    AtbildētDzēst