12 aprīlis, 2012

A-LIST: Neneh Cherry & the Thing - Dream Baby Dream


Neneh Cherry & the Thing - "Dream Baby Dream" [Smalltown Supersound]
(from f/c LP "The Cherry Thing", out June 19th)

Tik ļoti sen nekas nebija dzirdēts par Nenu Šerī, ka varēja likties, ka dāma ir vai nu izgaisusi no planētas Zeme, vai arī labākajā gadījumā kļuvusi par apvēlušos mājsaimnieci un dziesmas dzied vien saviem mazbērniem vai sanākot kopā kādā iedzeršanas reizē ar savu pusbrāli Eagle-Eye Cherry (kurš gan neatminas viņa 1997.gada „Save Tonight”?). Izrādās, ka tomēr ne. Sjerraleones izcelsmes zviedru dziedātāja, ko noteikti vispirms atceramies pēc 1995.gada superhīta „7 Seconds” (kopā ar Youssou N’Dour), pēc sešpadsmit(!) gadu pauzes sarosījusies jaunam albumam.

Jaunais albums gan nebūs tīrs Nenas solo ieraksts, jo tas būs tapis kopā ar norvēģu/zviedru free-jazz kolektīvu The Thing, kuru pirmsākumi meklējami ap 2000.gadu. Divpadsmit gadu laikā The Thing ir izdevuši tik daudz ierakstu un iesaistījušies tik daudz projektos, ka man, goda vārds, slinkums skaitīt. Taču nav šaubu, ka visplašāko uzmanību sev šis džeza ansamblis piesaistīs šovasar, kad iznāks albums „The Cherry Thing”. Jo vairāk tamdēļ, ka pirmais singls ir pasakaini hipnotizējoša un pat narkotiska kaverversija klasiskajai Ņujorkas proto-punk dueta Suicide dziesmai „Dream Baby Dream”.

Astoņu minūšu garumā perfektas džeza izspēles un līdz bezgalībai atkārtojošs vokāls, tiesa, dažādās kombinācijās: „Dream baby dream / Dream baby dream / Keep those dreams burning forever”. Ja oriģinālā šī Suicide mantra izklausās gana lustīgi un ritmiski, kā tāds jautrs aicinājums turēties pie labajiem sapņiem, tad Neneh Cherry & The Thing rokās šī dziesma kļuvusi par kaut ko pa vidu starp, kā jau minēju, narkotisku sapni ala The Velvet Underground stilā un nomierinošu, improvizētu šūpuļdziesmu. Vēl veiksmīgāku atgriešanos mūzikā būtu grūti izdomāt!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru