27 septembris, 2014

AUGUSTS 2014: 5 ALBUMI

Pēc ļoti tukšā jūlija šomēnes jau bija lielāks daudzums baudāmu ilgspēlējošo ierakstu, lai gan arī augustā vien četras plates no AMGmusic saņēma vismaz 8/10 un tādējādi pretendē uz iekļūšanu Gada Top 50. Mazliet zem svītas palika veiksmīgie The Bug un Spoon ieraksti (abiem 7.5/10), toties jau otro reizi šogad AMGmusic mēneša Top 5 ir kāds pašmāju ieraksts.

FIVE BEST ALBUMS OF THE MONTH:


5.JJ – V












Release date: 18/08/2014
Label: Sincerely Yours
AMG rating: 7.5/10


Zviedru narko-pop dueta JJ iepriekšējie divi albumi knapi pārsniedza 30 minūtes, un jaunākais ieraksts „V” ir garākā oficiālā relīze (neskaitot miksteipus) grupas karjerā. Pāris ļoti neveiksmīgi ievietotie „filleri” plates vidusdaļā ir vienīgā šī albuma nelaime. Citādi JJ pēc ilgāka laika pārtraukuma atkal pārsteidz ar sarkastisku mīļumu, neizejot no savas iedomātās pasaules, kurā sirdssāpes aizstāj krāsainas gaismas un ķīmiski palīglīdzekļi.


4.Cymbals Eat Guitars – LOSE













Release date: 25/08/2014
Label: Tough Love
AMG rating: 8/10


Labākā drauga un muzikālā partnera zaudēšana iedvesmojusi Cymbals Eat Guitars līdera Džozefa D’Agostino uz, iespējams, grupas labāko albumu neilgajā karjerā. Ņujorkas kvarteta jaunākais albums „LOSE”, kā var nojaust pēc nosaukuma, skar nāves un zaudētu ilūziju tematiku, taču muzikāli ir viskrāšņākais Cymbals Eat Guitars darbs, ar ko droši piepildīt stadionus.


3.Manta – Manta












Release date: 15/08/2014
Label: self-released
AMG rating: 8/10


Intervijā portālam TVNet ansambļa Manta līderis Edgars Šubrovskis atklāja, ka sākotnēji esot izmēģinātas dažādas studijas un skaņu meistari, līdz kolektīvs izlēmis sadarboties ar Ingu Baušķenieku. Tagad varam tikai minēt, kā izklausītos Manta debijas albums bez leģendārā lenšu mūzikas fetišista, un secināt, ka šī sadarbība ir trāpījums desmitniekā. Tieši analogais skanējums, antīkie sintezatori un brīžiem Menuetu atgādinoši ģitāras motīvi, ir tas, kas visspožāk pasvītro saturu, ko droši var saukt par vienu no labākajiem Šubrovska darbiem kopš HosIelas 2007.gada albuma „Pūķis”.


2.Pallbearer - Foundations of Burden












Release date: 25/08/2014
Label: Profound Lore
AMG rating: 8/10


Ne tik bieži AMGmusic atskaņotājos nonāk kāds doom-metal ieraksts, un vēl retāk kāds pamanās kļūt par vienu no mēneša visaugstāk vērtētajiem albumiem. Neesmu ne tuvu tik liels metāla pazinējs, lai cieti apgalvotu, ka šis ir viens no žanra labākajiem darbiem šogad, ko likumsakarīgi arī nedarīšu. Taču noteikti varu teikt, ka Arkanzasas kvarteta Pallbearer spēja eksplozīvu un viscaur tumšu skanējumu kombinēt ar melodiskumu viņu otrajā albumā „Foundations of Burden” brīžiem pat pārsteidz nesagatavotu.


1.FKA twigs – LP1












Release date: 11/08/2014
Label: Young Turks
AMG rating: 8.5/10


Vairākkārt esmu teicis, ka interesantākās transformācijas no mūzikas stiliem pēdējos gados piedzīvojis r’n’b (izrādās, ir pat jauns apakšžanrs – PBR&B!). Savākusi visai iespaidīgu jauno producentu grupu, kurā ir Arca, Emīls Heinijs, Sampha un Devontī Hainss, ar pārsteidzoši neordināru un līdz ar to svaigi skanošu debijas albumu nākusi klajā britu kautrīgā mūziķe Tālija Bārneta jeb FKA twigs.

Atšķirībā no viņas pirmajiem izteikti trauslajiem mazalbumiem jeb EP pilnais debijas ieraksts atstāj daudz drosmīgāku un izaicinošāku iespaidu. Arī „LP1” galvenais instruments ir FKA twigs balss, ar ko viņa operē visdažādākajos veidos, sākot no augsta falseta, beidzot ar vienkārši elpas maiņām, taču tieši aranžējums ir albuma galvenais ierocis. Reti kurš šī žanra ieraksts spēj atklāt tik daudz jaunu nianšu, klausoties to atkārtoti. Turklāt raibais producentu sastāvs šoreiz rada nevis sadrumstalotību, bet katrs savā ziņā paspilgtina dažādās Bārnetas personības šķautnes – no izaicinoši pavedinošas „Two Weeks” līdz pieviltai un dusmīgai „Video Girl” līdz trauslai un ilgu pilnai noslēdzošajā „Kicks”.

Pēc sev tik plaši pievērstās uzmanības no mūzikas preses un arī klausītāju puses izvēlēties tik elektroniski niansētu, pat sarežģītu ierakstu par debijas albumu ir ļoti drosmīgs solis. FKA twigs nav baidījusies tādu spert, un rezultātā sanācis pārliecinoši labākais debijas albums 2014.gadā, kuru diezin vai kādam izdosies pārsist.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru