18 decembris, 2013

2013: GADA SINGLI (20.-11.vieta)



2013.GADA SINGLU TOP 100
2.DAĻA (20.-11.vieta)

20.Tove Lo - "Habits" [Warner]
(released as a single on March 15th)

Ārkārtīgi spēcīgs šis gads ir bijis popmūzikā, un aiz Top 20 svītras palikuši tādi lieliski singli kā „Falling” no HAIM, „I Won’t Be Long” no Beck, taču Top 20 nevarēja neiekļaut jaunās norvēģu dziedātājas Tūves Nilsones jeb Tove Lo singlu „Habits”. Galu galā „I gotta stay HIGH / All the time / To keep you off my mind” ir viens no 2013.gada AMGmusic mīļākajiem piedziedājumiem. Aprīļa singlu topā gan ieņēma vien 6.vietu, paliekot aiz vairākiem singliem, kas Top 20 nav atrodami.


19.CHVRCHES - "Gun" [Virgin]
(released as a single on July 15th)

Skotu trio CHVRCHES ir viena no tām grupām, kas Top 100 pārstāvēta ar diviem singliem. Ja sākotnēji šķita, ka augstākā vietā varētu būt marta hīts „Recover”, tad pēc albuma iznākšanas kā spēcīgāku sevi apliecināja vasaras sākuma hīts „Gun”. Maija singlu topā arī palika vien 6.vietā, tiesa, jāmin, ka maijs singlu ziņā bija, šķiet, pats piesātinātākais gada mēnesis.


18.Autre Ne Veut - "Play by Play" [Software]
(from LP "Anxiety")

Par Bruklinas mūziķi Arturu Ašinu jeb Autre Ne Veut AMGmusic rakstīja jau 2012.gadā, neskopojoties ar komplimentiem un prognozēm par viņa tolaik gaidāmo albumu „Anxiety”. Tik tiešām albums izrādījās viens no spēcīgākajiem šogad, ko skaisti ieskandināja Autre Ne Veut karjeras lielākais hīts „Play By Play”. Janvāra singlu topā ieņēma 5.vietu, bet gada topā divas šī mēneša dziesmas iemanījiess apsteigt.


17.Dead Gaze - "I Found The Ending" [Palmist]
(from LP "Dead Gaze")

Šī gada topā neiztiek arī bez dažiem AMGmusic lokālajiem hītiem, kurus diezin vai atradīsit citu mūzikas izdevumu vai blogu gada singlu sarakstos, turklāt tik augstā vietā. Par Misisipi mūziķa Kolina Fērlova projekta Dead Gaze gada sākumā izdoto „I Found The Ending” AMGmusic ne velti tolaik rakstīja: „Pats Fērlovs „I Found The Ending” sauc par pagaidām labāko no saviem darbiem un droši vien būtu dīvaini, ja viņš tā nedarītu. Vismaz AMGmusic improvizētais ofiss atkal ir saules pārpildīts.”. Janvāra singlu topā ieņēma 2.vietu.


16.Ellery James Roberts - "Kerou's Lament" [self-released]
(no official release info)

Elerijs Džeimss Roberts, kura muzikālo talantu AMGmusic apbrīno jau no 2011.gada, kad viņa toreizējai grupai WU LYF iznāca debijas albums, ir kā tāds sniegs Turcijā – kamēr visi brīnās, kur tāds uzradās, tas jau atkal ir pazudis. Brīžiem tiešām šķiet, ka viņš ir mītiska persona. Par viņa singlu „Kerou’s Lament” AMGmusic tolaik rakstīja: „tas ne tikai atgādina lielisko 2011.gada plati, bet pat pārspēj ekspektācijas.”. Turklāt „You fucked up this world / But you won’t fuck with me” ir viens no gada himniskākajiem piedziedājumiem. Jūnija singlu topā ieņēma 2.vietu.


15.Majical Cloudz - "Bugs Don't Buzz" [Matador]
(from LP "Impersonator")

Arī Kanādas duets Majical Cloudz ir topā pārstāvēts ar diviem singliem, turklāt abi tik vienlīdz skaistiem, ka bija ļoti grūti izšķirties, kuru atstāt ārpus Top 20. Beigu beigās AMGmusic izvēle nosliecās par labu otrajam singlam „Bugs Don’t Buzz”, kas brīžiem satriec ar savu tiešumu. AMGmusic tolaik rakstīja: „„The cheesiest songs all end with a smile / This won’t end with a smile, my love,” viņš mīļi, bet stingri piekodina jau pašā dziesmas sākumā, lai tās beigās tiešām nonāktu pie skumja secinājuma. Turklāt tas viss atkal pavadīts ar perfektu minimālismu un tiešumu arī melodijā, kas ir vienlaikus silta, bet arī nebrīdinoši nesaudzīga. Kā pati dzīve un tā sasodītā mīlestība.”. Maija singlu topā ieņēma 2.vietu.


14.Vampire Weekend - "Ya Hey" [XL]
(from LP "Modern Vampires Of The City")

Turpat uz pēdām vēl viens maija singls, turklāt no vēl vienas grupas, kas šī gada Top 100 pārstāvēta ar divām dziesmām. Tiesa, šajā gadījumā nekādas dilemmas nebija, jo „Ya Hey” ir BY-FAR izcilākais skaņdarbs šī gada lieliskajā Vampire Weekend albumā „Modern Vampires of the City”. AMGmusic tolaik skaidroja: „iemesls, kāpēc „Ya Hey” gribas saukt par vienu no TOP 3 Vampire Weekend labākajiem singliem, ir spēja šai savai ironijai, asprātībai un jautrībai pievienot pieaugušu un gudru melodiju, kas sasaucas ar Phosphorescent šī gada plati un pat U2 80’to gadu beigu posmu.”. Maija singlu topā nepelnīti ieņēma vien 4.vietu.


13.ceo - "WHOREHOUSE" [Modular]
(from f/c LP "WONDERLAND", out February 2014)

Par lielisku popmūziku runājot... Atceros, pēdējais 2012.gada A-LIST singls nāca no zviedru apvienības Kate Boy. Šogad situācija atkārtojās, jo kā pēdējais gada labāko singlu sarakstā ieslīdēja zviedru mūziķis Ēriks Berglunds jeb ceo, kurš vēl joprojām siltā atmiņā no 2010.gada. Toreiz gada topā viņš ierindojās 14.vietā ar singlu „come with me”, bet tagad vēl vienu vietu augstāk ar izcili bezbēdīgo skaņdarbu „WHOREHOUSE”. AMGmusic tolaik rakstīja: „Es pat nezinu, vai šī tiešām ir himna prostitūtām (lai gan viņas jau SEN to būtu pelnījušas par savu smago, atbildīgo un noderīgo darbu), bet dziesmas lieliski atbilst albuma nosaukumam „WONDERLAND”. Stampājošie bīti, izcili lipīgā melodija un tikai zviedriem raksturīgās sintezatoru skaņas rada sajūtu, ka esi krāsainā (skatīt albuma vāciņu augstāk!) un rotaļīgā pasaku pasaulē. Pieaugušo pasaku.” Novembra singlu topā ieņēma 1.vietu.


12.Daft Punk feat. Pharrell Williams - "Get Lucky" [Columbia]
(released as a single on April 19th)

Droši vien jau esmu mazliet apzadzis Daft Punk. OK, es piekrītu, ka gada laikā „Get Lucky” ir atskaņota TIK daudz un TIK dažādās vietās, ka ir iestājusies zināma imunitāte, ja ne riebums, taču noliegt faktu, ka šis ir viens no ģeniālākajiem desmitgades popmūzikas hītiem, ir neiespējami. Top 10 atrodams cits Daft Punk singls, tāpēc tas, lai arī ar smagumu sirdī, bet „Get Lucky” ļāva atstāt ārpus Top 10. AMGmusic tolaik par šo hītu rakstīja: „galvenajā lomā šeit, protams, Farels Viljamss. Viņa vokāls kopā ar unikālu, siltu un autentisku 70’to gadu disko/soul mūzikas krustojumu padara šo par mūsdienu klasiku. Punkts.”. Aprīļa singlu topā ieņēma 1.vietu.



11.Big Sean feat. Kendrick Lamar & Jay Electronica - "Control (HOF)" [G.O.O.D. Music]
(no official release info)

Tikpat smagu sirdi ārpus Top 10 bija jāatstāj arī skandalozākais 2013.gada skaņdarbs. Tā jau ir, rakstot par mūziku, šķiet, kā var nezināt vienu vai otru mūziķi, bet izrādās, ka tikai pēc šī Big Sean gabala daži uzzināja, ka pasaulē ir tāds Kendriks Lamārs, kas pērn izdeva izcilu albumu „good kid, M.A.A.D. city”. Tieši viņa pantiņš, kurā tiek braukts virsū visiem pēc kārtas, nešķirojot, vai tas ir reperis, Sadams Huseins, vai slavens NBA treneris. AMGmusic tolaik rakstīja: „Tā vien liekas, ka šī singla noplūdināšana internetā vienlaikus ar jauno Breaking Bad sezonas sākšanos, nav tīra nejaušība. Pērn, kad iznāca izcilais Kendrika debijas albums „good kid, M.A.A.D City”, viņa pieticība, vienkāršums un pat šķietama kautrība bija kā Volteram Vaitam pirmajā sezonā. Savukārt šeit viņš ir absolūts Haizenbergs, krāmējot virsū un izaicinot visus, kas vien ienāk prātā. Sākot ar „es esmu islāmists, kas ēd cūkgaļu” un „es esmu tikpat svarīgs, cik Pāvests” un turpinot ar „es esmu Ņujorkas (hip-hop) karalis, es ceļu latiņu, jūs netiekat līdzi”.” Augusta singlu topā ieņēma 1.vietu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru