06 jūnijs, 2013

MAIJS 2013: 5 ALBUMI

5.The National – „Trouble Will Find Me”












Release date: 20/05/2013
Label: 4AD
AMG rating: 8/10

The National jau visai pasen ir atraduši savu muzikālo komforta zonu. Jaunajā albumā grupa un tās solists Mets Berningers izklausās atraduši arī emocionālo komforta zonu. Tas vienlaikus ir „Trouble Will Find Me” pluss un mīnuss. No vienas puses pietrūkst emociju dažādības un dzirksteļu sprakšķēšanas, no otras ļoti grūti piesieties albumam, kas ir tik melodisks un vienkārši skaists.



4.Majical Cloudz – „Impersonator”












Release date: 27/05/2013
Label: Matador
AMG rating: 8/10

Nepārsteidz, ka Monreālas popmūzikas dueta Majical Cloudz koncertos nereti meitenes no sirds apraudoties. Grūti būtu atrast vēl kādu pēdējos gados izdotu mūzikas albumu, kas būtu tik tiešs. Bez zemtekstiem, bez aplinkiem, bez liekvārdības iztiek Devons Velšs, kura balss un teksts spēlē pirmo, otro un nereti arī trešo vijoli Majical Cloudz dziesmās. Līdzīgu mūziķu netrūkst, kaut vai How To Dress Well, bet Majical Cloudz atšķirība ir tieši šī familiaritāte un neflirtējošs tiešums. Kā uz soliņa sēdošs iedzēris kungs, kas tieši Tev un tagad vēlas izkratīt sirdi un pafilozofēt par lietām.


3.Vampire Weekend – „Modern Vampires Of The City”












Release date: 13/05/2013
Label: XL
AMG rating: 9/10

Seši septiņi gadi mūzikā, komerciāli panākumi un kritiķu atzinība, kā arī 30gadnieku statusa tuvošanās – tas ir tikpat vārīgs un bīstams periods, kā jaunam sportistam ieiešana profesionāļu kārtā. „Modern Vampires of the City” vairs nav tā bezrūpīgā rotaļāšanās, ar kādu Vampire Weekend ienāca mūzikā 2007.gadā. Arī šajā albumā gan lielākā daļa dziesmu ir mažora toņos, taču albums ir daudz dziļāks, sevi izzinošāks un nobriedušāks. Vampire Weekend no trakulīgiem, bet talantīgiem studentiem ir kļuvuši par atzītiem profesoriem savā lauciņā un pieredzes bagātiem vīriem sadzīvē, neaizmirstot arī par dzīves baudīšanu.


2.Savages – „Silence Yourself”












Release date: 06/05/2013
Label: Matador
AMG rating: 9/10

Nu jau vairs neko neizmainīt – četru dāmu kolektīva Savages debijas albums „Silence Yourself” mūzikas vēsturē ieies, galvenokārt, kā skaļais protests pret telefonu izmantošanu koncertos un uzmanības nekoncertēšanu uz būtisko (tas izskan arī dziesmas „Shut Up” video versijā un lasāms uz plates vāciņa). Taču man gribētos to gan mazliet pastumt maliņā, un drīzāk to saistīt kontekstā ar jaunības maksimālismu un vēlēšanos radīt mazu revolūciju, kas ir tik ļoti nepieciešama īpašība jauniem rokmūziķiem. Būtiskāk ir, ka šī vēlme ir palīdzējusi radīt emocionālu, dārdošu un enerģijas pārpildītu ierakstu, kura laikā 39 minūtes paskrien vienā acumirklī. Laiks rādīs, vai Savages kļūs par šīs desmitgades spēcīgāko post-punk ansambli, kad emocijas būs mazliet piezemējušās, bet pagaidām tās ir palīdzējušas radīt sen nedzirdēti lielisku, dusmīgu debijas albumu.


1.Daft Punk – „Random Access Memories”












Release date: 20/05/2013
Label: Columbia
AMG rating: 10/10

Būtībā „Random Access Memories” ir tas pats Daft Punk. Vienkārši semplu, bungu mašīnu un datoru vietā šeit pulti savās rokās pārņēmuši cilvēki, kas gan dzied, gan spēlē dzīvās bungas, ģitāras, klavieres un citus instrumentus, gan vienkārši piešķir albumam cilvēcīgu, mazliet sentimentālu noskaņu. Noskaņu, kas Daft Punk nekad nav bijusi raksturīga, bet acīmredzot vienmēr sēdējusi iekšā, maskējusies aiz robotu maskām. Taču arī maskas noveco, tās kļūst par smagu, un rodas vēlēšanās būt pašiem. „RAM” ir cieņas atdošana un sava interpretācija par veselu mūzikas laikmetu, kas tādu profesionāļu rokās kļuvusi par jaunu šedevru.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru