27 marts, 2012

A-LIST: Oyaarss - Pārejošs Kaut Kas


Oyaarss - "Pārejošs Kaut Kas" [Ad Noiseam]
(from LP "Bads", out now)

Jau kādus gadus padsmit neesmu varējis beigt brīnīties – kāpēc Latvijā šad tad uzpeld kaut kas interesants rokmūzikā un pat popmūzikā, bet gaužām skumja ir situācija elektroniskajā lauciņā, kurš, manuprāt (diletanta viedoklis, protams) ir ar krietni lielākām variācijas un novitāšu iespējām. Tamdēļ liels prieks AMGmusic lapās stādīt priekšā pašmāju mākslinieku Oyaarss, kura īstais vārds gan nemaz neesot Ojārs (tā saucot mūziķa brāli), bet gan Arvīds Laivinieks.

Uzreiz atzīšos, ka ar Oyaarss daiļradi līdz šim nebiju pazīstams (latviešu mūziķi spītīgi turpina ignorēt amgmusic@inbox.lv un ar saviem jaunumiem mūs neaplaimo, savukārt, lai nodotos plašiem meklējumiem pašam, bieži neatliek laika un spēka), un tā nu sanāca, ka šo vārdu pirmoreiz izrunāju pirms pāris nedēļām, kad skaņdarbu „Pārejošs Kaut Kas” sanāca stādīt priekšā Radio Naba latviešu mūzikas Top 10 ietvaros, ko ik pa laikam sanāk vadīt. Liels bija mans pārsteigums dzirdēt ko tik interesantu un saistošu.

Tagad, parakājies nedaudz interneta dzīlēs, esmu jau ticis pie informācijas, ka Oyaarss nav nekāds iesācējs savā žanrā, un jau 2007.gadā piedalījies britu drum’n’base apvienības Kosheen rīkotajā remiksu konkursā un ticis starp labākajiem, tādējādi iekļūstot leibla Moksha Recordings veidotajā miksu kompilācijā. Tālāk sekojusi uzmanība arī no pazīstamās britu dīdžejes un BBC Radio 1 mūzikas žurnālistes Mērijas Hobsas, līdz, kā smejies, Oyaarss nokļuvis arī līdz AMGmusic ausīm.

Jāteic, ka sākotnēji, meklējot internetā informāciju, biju pārsteigts, ka vārds „Oyaarss” izlec pie ar dabstepa virzienu saistītām lapām, jo konkrētais singls „Pārejošs Kaut Kas” vismaz pēc pirmajām noklausīšanās reizēm šķita pat ļoti tāls no šī stila. Tāds auksts, mehānisks, izteikti industriāls treks, kas kaut kur pat sasaucas ar pašmāju leģendārās grupas Gas of Latvia daiļradi. Tomēr, paklausoties kārtīgāk, var atrast arī zināmas dubstep iezīmes, kas tikai un vienīgi ir liels pluss un atzinība Arvīdam – šis ir kas netipisks, interesants un vienā vārdā ļoti grūti formulējams. Bet noskaņa ir teicama!

Oyaarss debijas albums „Bads” nupat kā izdots uz vācu leibla Ad Noiseam. Kā lasāms preses relīzē, tas ir „krāšņs ceļojums pa savlaicīgās elektroniskās mūzikas takām, kas līkločiem šķērso IDM, ambient, dubstep un industrial mūzikas teritorijas, taču pašam autoram savu mūziku labpatīk dēvēt par "moderno tautisko romantismu"”. Albuma ierakstā dzirdami arī vairāki viesmākslinieki. Piemēram, konkrēti šajā trekā tas ir Edvīna Raupa dzejolis „Visam ir kāda nozīme”, ko ierunājis pats autors.

Ceru, ka mākslinieks neapvainosies, ka viņa treku augšupielādēju SoundCloud vietnē (ja nu tomēr, dod ziņu - nekavējoties noņemšu!), lai to var noklausīties arī AMGmusic lasītāji. Tāpat ceru, ka neapvainosies arī Radio Naba, kuriem šo te radio versiju principā vienkārši izzagu no cietā diska. :) Tik ļoti man iepatikās „Pārejošs Kaut Kas”. Ceru, ka patiks arī Jums! Un neaizmirstiet par dziesmu nobalsot arī Radio Naba LV Top 10! Savukārt pašu albumu var iegādāties šeit vai šeit.

2 komentāri:

  1. Oyaarss labākais, aptuveni pirms gada uzsēdos uz šada veida mūzikas un ir ok. Dubstep sakne tajā visā ir un pie tā arī pieturos.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jā, es nupat tiku pie jaunā albuma. Noteikti tuvākajā laikā noklausīšos.

      Dzēst