21 jūnijs, 2010

MAIJA ALBUMU TOP 5

5. Steve Mason – „Boys Outside”

Release date: 03/05/2010
Label: Double Six Records
AMG rating: 8/10


AMGmusic rakstīja: „Lai arī albums iesākas ar diviem visai žiperīgiem un pozitīvi lādētiem skaņdarbiem, kas ļoti labi iederētos radiostaciju dienas programmās, viss albums vairāk asociējas ar nu jau slaveno Meisona interviju, kas tiek citēta teju katrā otrajā albuma „Boys Outside” recenzijā. Proti, stāsts par 2006.gadu, kad Meisons, jau iepriekš sirdzis ar smagu depresiju, uz divām nedēļām pazuda bez vēsts un, kā pats izteicās, „vienkārši braucot apkārt mašīnā un meklējot labāku koku, kurā ietriekties”. Ar to es negribu teikt, ka albums ir smagnējs vai depresīvs. Nē, tas vienkārši ir nedaudz sentimentāls un nobrieduši skumjš ieraksts, kas perfekti piemērots muzikāli vientulīgam vakaram, vai vēl labāk – naktij. Gribētos piekrist daudzviet dzirdētajam, ka šis ir labākais Meisona darbs kopš The Beta Band ziedu laikiem.



4. LCD Soundsystem – „This Is Happening”
Release date: 17/05/2010
Label: DFA
AMG rating: 8/10

AMGmusic rakstīja: „Neskatoties uz to, ka vidējais albuma dziesmu garums ir 6-7 minūtes un tajā būtībā saglabātas visas LCD Soundsystem tipiskākās nianses, „This Is Happening”, manuprāt, ir vērtējams kā Mērfija klausītājam visdraudzīgākais ieraksts, kurā netrūkst ne lielisku melodiju („All I Want”), ne, kā jau ierasts, arī ģeniālu tekstu („You Wanted a Hit”). Par plates stūrakmeņiem gribētos dēvēt elektronisko popmūzikas paraugu „I Can Change” un izcilo, vairāk nekā deviņas minūtes garo eposu „You Wanted A Hit”, kas, manuprāt, vienkārši perfekti raksturo Mērfiju un LCD Soundsystem, palasot viņa intervijas. „You wanted a hit / But maybe we don’t do hits / I try and I try / It ends up feeling kind of wrong”. Ja šis tiešām, kā to apgalvo Džeimss Mērfijs, ir pēdējais LCD Soundsystem albums, „This Is Happening” ir vairāk nekā ļoti veiksmīgs noslēgums triloģijai”.



3.Foals – „Total Life Forever”
Release date: 10/05/2010
Label: Transgressive
AMG rating: 8/10


AMGmusic rakstīja: „Var saprast britu mūzikas kritiķus, kas no 2008.gada uzlecošajām zvaigznēm Foals arī turpinājumā gaidīja eksperimentālu, trokšņainu un spurainu otro albumu, ko varētu krāmēt plauktiņā „math-rock”. Tā vietā Oksfordas kvintets ar grieķu izcelsmes solistu Jani Filipaki priekšgalā atbild ar pieaugušu, melodijām bagātu un radikāli savādāku pieeju mūzikai. Kam vilšanās, kam – negaidīts prieks. Manuprāt, jau ievadošais skaņdarbs „Blue Blood” liecina ne tikai par muzikālo ietekmju maiņu (man goda vārds, „Blue Blood” joprojām asociējas ar... Sietlas folkmūzikas ansambli Fleet Foxes!), bet arī par soli augšup – virzienā, kur sevis pierādīšanas un skaņas novatorisma svarīgumu nomaina melodija un dvēseliskums.



2.Crystal Castles – „Crystal Castles”
AMG rating: 24/05/2010
Label: Fiction
AMG rating: 8/10

AMGmusic rakstīja: „Saglabājot savu izcilo biedēšanas un neprāta izpausmju spējas (paklausieties kaut vai griezīgo un teju perfekto jumtu raušanas sprintu „Doe Deer”!), jaunajā platē Crystal Castles neaizmirst par deju zāļu grāvējiem arī svētdienas diskotēku apmeklētājiem. Kā labāko piemēru šeit var stādīt priekšā nākošo plates singlu „Baptism”, kurā var saklausīt gan 90’to gadu acid ietekmes, gan arī kaut ko no french-house un electro-clash. Tāpat izcili nostrādāts arī skaņdarbs „Year Of Silence”, kura pamatā ir Sigur Ros dziesmas sempls. Nekad mūžā nebūtu ticējis, ka Sigur Ros var tik lieliski izklausīties trijos naktī deju placī! Īsāk sakot – šis ir ne tikai viens no mēneša labākajiem, bet pagaidām arī no gada izcilākajiem elektroniskās/deju mūzikas ierakstiem. Noteikti noderēs šovasar!



1.The National – „High Violet”
Release date: 10/05/2010
Label: 4AD
AMG rating: 9/10


AMGmusic rakstīja: „„High Violet” ir nepilnas 50 minūtes garš ieraksts, kurš pildīts ar izteikti melodiskām, vienkāršām, taču līdz kaulam sirsnīgām dziesmām, kuras komplektā ar neatkārtojamo Meta Berningera baritonu būs kā perfekts eliksīrs šīs vasaras salauztajām sirdīm. Ko vien vērtas ir dziesmas „Sorrow” („Sorrow found me when I was young / Sorrow waited, sorrow won”) un „Anyone’s Ghost” („You said you stayed home alone with the flu / Found out from friends that wasn’t true”). Pēdējo, klausoties albumu pirmo reizi, es pat nodēvēju par „Salauzto Siržu Himnu”. Kā vēl vienu plusu gribētos atzīmēt arī to, ka The National konsekventi atsakās no pazīstamu producentu palīdzības, ierakstu procesā uzticoties tikai paši sev. Tādējādi albums skan ļoti dabiski, nekas tajā nešķiet lieks un nekas arī netrūkst. Šeit ir gan minimālas, pus-akustiskas kompozīcijas („Sorrow”, „Runaway”), gan arī Arcade Fire rok-orķestri atgādinošas dziesmas („Terrible Love”, „Little Faith”).




VĒL MAIJĀ IZVĒRTĒJĀM (atzīmju un alfabēta secībā):

Dom – „Sun Bronzed Greek Gods” EP [Burning Mill]
AMG rating: 7/10

Flying Lotus – „Cosmogramma” [Warp Records]
AMG rating: 7/10

Gayngs – „Relayted” [Jagjaguwar]
AMG rating: 7/10

Holy Fuck – „Latin” [Young Turks]
AMG rating: 7/10


The New Pornographers – „Together” [Matador]
AMG rating: 7/10


Booka Shade – „More!” [Get Physical]
AMG rating: 6/10

Broken Social Scene – „Forgiveness Rock Record” [City Slang]
AMG rating: 6/10

Stornoway – „Beachcomber’s Windowsill” [4AD]
AMG rating: 6/10

The Black Keys – „Brothers” [Nonesuch]
AMG rating: 6/10

UNKLE – „Where Did The Night Fall” [Surrender All]
AMG rating: 6/10

Band Of Horses – „Infinite Arms” [Columbia]
AMG rating: 5/10

Keane – „Night Train” EP [Island]
AMG rating: 4/10

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru