09 jūnijs, 2010

3.Maija Nedēļas Apskats

3.maija nedēļu AMGmusic darbībā varētu nodēvēt par šī gada vistukšāko. Tam gan nav nekāda sakara ar pasaules mūzikas biznesā notiekošo. Pie vainas bija tas, ka pirmā nedēļa Grieķijā pagāja taustoties un mēģinot saprast, kādā veidā lai tagad strādā un kādā veidā lai tiek pie jaunākajiem singliem. Turklāt paralēli tam liku kopā arī Aprīļa Top 20.

Ņemot vērā interneta nemitīgo kāršanos un pazušanu vispār, biju jau vienā brīdī vispār atmetis ar roku cerībai tikt pie jauno singlu klāsta. Tamdēļ 3.maija nedēļā faktiski tika izvērtēti vien četri skaņdarbi – četras par velti ielādējamas dziesmas MP3 izskatā, kas nedēļas laikā parādījās pitchfork.com lapā. Faktiski gan piecas, jo mans iemīļotais ansamblis Wolf Parade nāca klajā uzreiz ar divām dziesmām, turklāt vienu par otru labāku...

Daudz vairāk sanāca laiks paklausīties 3.maijā iznākušos albumus. Par Nedēļas Labāko albumu (Stīva Meisona „Boys Outside”) lasiet zemāk. Šeit piebildīšu, ka AMGmusic sajūsmu izpelnījās arī Flying Lotus ūber-eksperimentālais džeza, hip-hopa un elektroniskās mūzikas kokteilis platē „Cosmogramma”, par kuru ģība un ģībst kritiķi visā plašajā pasaulē, kā arī jauno mūziķu Dom debijas EP „Sun Bronzed Greek Gods”. Toties vilšanos sagādāja pērnā gada spožie debitanti no Zviedrijas – jj, kuru otrais albums nudien iznācis ļoti sasteigts un neizteiksmīgs.

Bet nu par visu pēc kārtas...


3.MAIJA NEDĒĻAS LABĀKAIS SINGLS

Shine 2009 - "New Rules" [self-released; 04/05/2010]

AMG rating: 8/10
free download

Absolūts nedēļas līderis un negaidīts nedēļas prieks pie manis atnāca ceturtdienas pēcpusdienā, kad, aizbraucis uz kādu ļoti skaistu un saulainu piejūras pilsētiņu vārdā Rafina (neviļus gribās salīdzināt ar Jūrmalu: attālākos nostūros sajūta kā laukos, centrā – kā Jomas ielā), tiku pie normāla interneta un jau ar pirmo „save target as” noklikšķināšanu trāpīju desmitniekā. Shine 2009 ieslīga manās ausīs kā medus, un turpmākās 5 minūtes pagāja totālā transā.

Liels bija mans pārsteigums, uzzinot, no kuras valsts nāk šis kolektīvs – no Somijas! Acīmredzot somi ir izanalizējuši kaimiņu zviedru saulainās un debešķīgās popmūzikas veiksmes recepti. Miko Pikiri un Sami Sova veidotā projekta Shine 2009 pirmo singlu varētu nosaukt kā 90’to gadu popmūzikas un šobrīd aktuālā chill-wave stila krustojumu, kuram tā uz sitienu pat nenāk prātā neviens ekvivalents salīdzinājumam. Vai varētu būt tā, ka 80’to gadu popmūzikas vilni beidzot nomainīs 90’to gadu tendences? Ļoti gribētos cerēt!



PĀRĒJIE 3.MAIJA NEDĒĻAS SINGLI

Wolf Parade - "What Did My Lover Say?" [free download; 03/05/2010]
AMG rating: 8/10


Noteikti nepaejiet garām arī šim! Viens no maniem pēdējo gadu stabili mīļākajiem Kanādas rokmūzikas ansambļiem Wolf Parade (2008.gada albums „At Mount Zoomer” izcīnija 3.vietu tā gada albumu topā!!) jau jūnija beigās laidīs klajā trešo studijas ierakstu „Expo 86”, kura pirmos divus trekus grupa piedāvā par velti jau kopš 3.maija vakara.

Ilgi nevarēju izšķirties, kurš no abiem skaņdarbiem ir labāks. Sākotnēji sliecos par labu sintētiskajam un enerģiskajam „Ghost Pressure”, bet beigās uzvarēja glemroks un piedziedājuma lipīgums gandrīz sešu minūšu garās himnas „What Did My Lover Say?” izskatā. Ja viss albums būs šādi ieturēts, Wolf Parade būs jāgatavo vieta zvaigznei AMGmusic slavenību alejā...



Best Coast - "Far Away" [free download; 03/05/2010]
AMG rating: 7/10


Pure Ecstasy - "Dream Over" [free download; 03/05/2010]
AMG rating: 7/10


3.MAIJA NEDĒĻAS LABĀKAIS ALBUMS

Steve Mason – „Boys Outside”
Release date: 03/05/2010
Label: Double Six Records
AMG rating: 8/10


Nekad neesmu bijis liels The Beta Band cienītājs (taisnības labad gan jāpiebilst, ka nevienu viņu albumu no A līdz Z neesmu noklausījies). Varbūt tāpēc sākumā īsti nesapratu – klausīties grupas līdera Stīva Meisona solo albumu, vai labāk atvēlēt laiku kādai citai platei. Paldies Mūzikas Dievam, pieņēmu pareizo lēmumu, un viena no naktīm Grieķijā pagāja, guļot dīvāniņā uz kaifojot par ausīs skanošo „Boys Outside”.

„Boys Outside” nevar saukt par Meisona debijas solo plati. 2006.gadā, izjūkot ietekmīgajai folktronica apvienībai The Beta Band, mūziķis jau piedāvāja solo materiālu, tiesa, parakstoties ar nosaukumu King Biscuit Time. Savukārt divus gadus vēlāk – 2007.gadā – tika izdots albums zem segvārda Black Affair.

Bija vēl otrs iemesls, kāpēc sākumā biju stipri skeptisks pret jauno Meisona albumu – kā producents pie šīs plates strādājis... Richard X. Cilvēks, kurš iepriekš veidojis Reičelas Stīvensas, Sugababes un Liberty X albumus. Kā izrādījās vēlāk – uztraukumam nebija nekāda pamata. „Boys Outside” daudz vairāk atgādina The Beta Band ierakstus, nekā, piemēram, Pet Shop Boys (vēl viena grupa, ar kuru pēdējā desmitgadē sadarbojies Ričards X) pēdējos veikumus.

Lai arī albums iesākas ar diviem visai žiperīgiem un pozitīvi lādētiem skaņdarbiem, kas ļoti labi iederētos radiostaciju dienas programmās, viss albums vairāk asociējas ar nu jau slaveno Meisona interviju, kas tiek citēta teju katrā otrajā albuma „Boys Outside” recenzijā. Proti, stāsts par 2006.gadu, kad Meisons, jau iepriekš sirdzis ar smagu depresiju, uz divām nedēļām pazuda bez vēsts un, kā pats izteicās, „vienkārši braucot apkārt mašīnā un meklējot labāku koku, kurā ietriekties”...

Ar to es negribu teikt, ka albums ir smagnējs vai depresīvs. Nē, tas vienkārši ir nedaudz sentimentāls un nobrieduši skumjš ieraksts, kas perfekti piemērots muzikāli vientulīgam vakaram, vai vēl labāk – naktij. Kā jau minēju, es neesmu ļoti pazīstams ar Stīva Meisona daiļradi, bet gribētos tomēr intuitīvi piekrist daudzviet dzirdētajam, ka šis ir labākais Meisona darbs kopš The Beta Band ziedu laikiem.

Aktuālais singls "Lost and Found":



PĀRĒJIE 3.MAIJA NEDĒĻĀ IZVĒRTĒTIE ALBUMI

Flying Lotus – „Cosmogramma” [Warp Records]
AMG rating: 7/10

Dom – „Sun Bronzed Greek Gods” EP [Burning Mill]
AMG rating: 7/10

The New Pornographers – „Together” [Matador Records]
AMG rating: 7/10


Booka Shade – „More!” [Get Physical]
AMG rating: 6/10

jj – „jj n° 3” [Secretly Canadian]
AMG rating: 5/10

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru