27 jūnijs, 2009

GLASTONBURY 2009 - 1.daļa

Visa pasaule, jo īpaši mūzikas cienītāji, protams, joprojām turpina sērot par pagājušajā naktī (pēc Latvijas laika) pāragri aizsaulē aizgājušo popmūzikas leģendu Maiklu Džeksonu, taču... dzīve neapstājas. Glastonberijas festivāls, kas oficiāli sākās vakar ar Maximo Park uzstāšanos uz Queen’s Head skatuves, šodien ir sācies pa īstam. Pirmā diena ir aizvadīta, un laiks arī mums nedaudz ielūkoties, kas tajā bija interesants un nozīmīgs.


Festivāla galvenā skatuve jeb Pyramid Stage

1.DIENA

Gluži kā aizgājušajā naktī, arī šodien visas dienas garumā galvenais Glastonberijas viesu un mūziķu sarunu temats, protams, bija Maikla Džeksona nāve. Popmūzikas karali vairāki mūziķi pieminēja arī savu uzstāšanos laikā.

Protams, ka AMGmusic nespēs apstāstīt ne tuvu visu, kas pirmajā (un arī pārējās) dienā notika Glastonberijā. Atkārtošos – festivālā kopskaitā ir vairāk nekā divdesmit(!) skatuvju, uz kurām katru dienu uzstājas n-tie mākslinieki. Piebildīšu, ka uz septiņām lielākajām vien uzstājas ap 70 mākslinieku, kurus katru tādu vai citādu iemeslu dēļ vajadzētu noskatīties. Saprotams, ka tas pat fiziski nav iespējams.

Tādēļ mēs no katras dienas izvēlēsimies trīs savus favorītus, kā arī kādu no interesantākajiem/neparastākajiem vai skandalozākajiem šoviem.


Piektdienā, 26.jūnijā uz lielākajām skatuvēm bija manāmi sekojoši mākslinieki:

PYRAMID STAGE jeb galvenā skatuve:

Neil Young, The Specials, Lily Allen, Fleet Foxes, N*E*R*D, Regina Spektor, Gabrielle Cilmi, Björn Again

OTHER STAGE:

Bloc Party, The Ting Tings, Lady GaGa, Friendly Fires, White Lies, The View, The Maccabees, The Rakes u.c.

JOHN PEEL STAGE:

Doves, Jamie T, Jack Penate, Little Boots, Metronomy, VV Brown, The Virgins, Fucked Up, Rumble Strips u.c.

THE PARK STAGE:

Animal Collective, The Horrors, Noah And The Whale, Emiliana Torrini, Golden Silvers u.c.

QUEEN’S HEAD STAGE:

The Big Pink, The Rakes, Rumble Strips, The Virgins, Dan Le Sac Vs Scoobius Pip, Tommy Sparks u.c.

Otra skatuve jeb "Other Stage"

Ārkārtīgi grūti izvēlēties no visa šī bagātīgā klāsta tikai trīs favorītus, bet pēc ilgām pārdomām izvēlējāmies Fleet Foxes (nešaubīgs favorīts 1.dienā!), Bloc Party un pirmās dienas hedlaineruNīlu Jangu. Kā skandalozāko uzstāšanos jāmin arī Farela Viljamsa grupas N.E.R.D., kuri bija šīs dienas lielās skatuves īpašie viesi, priekšnesums, tāpēc pieminēsim arī tos.

1.N.E.R.D. (paredzētais sākums – 15:10 pēc Lielbritānijas laika, Pyramid Stage)

Par to, ka šogad N.E.R.D. vispār uzstāsies Glastonberijā, turklāt vēl uz lielās skatuves, kļuva zināms vien trīs dienas pirms festivāla. N.E.R.D. ir vieni no t.s. „īpašajiem festivāla viesiem”, kuri tiek turēti noslēpumā. Vienu brīdi pat baumoja, ka starp šī gada īpašajiem viesiem būšot Coldplay un Muse, taču to jau savlaicīgi noliedza festivāla rīkotāji. Tā vietā tapa zināms, ka divi no īpašajiem viesiem būs N.E.R.D. un The Klaxons, kas uzstāsies rīt (sestdien).

Slaveno reperu komandas N.E.R.D. šovs principā tā arī būtu palicis kā „viens NO” priekšnesumiem pirmajā dienā, ja ne vien... grupa nebūtu nokavējusi pusstundu no savas uzstāšanās sākuma.

Saprotams, ka tā, kā ir pieblīvēta Glastonbury festivāla programma, tas varēja nozīmēt tikai to, ka īpašo viesu koncerts sanāks tāds paīsāks. Tomēr tā vis nedomāja grupas dalībnieki, kuri par visām varītēm vēlējās nospēlēt iecerēto programmu, t.i. aptuveni stundu garu un ne īsāku. Rezultātā grupai seta beigās tika vienkārši atslēgta elektrība, un nelīdzēja arī N.E.R.D. līdera Farela Viljamsa kliedziens: „Mēs esam atbraukuši no ASV un vēlamies uzstāties 200 tūkstošu priekšā. Dodiet mums vēl piecas minūtes!”

Tāpat Farels Viljamss dziesmas „Sooner or Later” laikā veltīja teikumu arī aizsaulē aizgājušajam Maiklam Džeksonam, ar tekstu „R.I.P Michael Jackson”.


N.E.R.D. - "Rockstar" (Glastonbury 2009)

2.FLEET FOXES (paredzētais sākums – 16:40 pēc Lielbritānijas laika, Pyramid Stage)

Pērnā gada vieni no iespaidīgākajiem debitantiem – Fleet Foxes – savas aptuveni stundu garās performances laikā pamanījās nospēlēt arī divas pilnīgi jaunas dziesmas, par kurām AMG saņēmis pozitīvas atsauksmes. Cerams, tas ir rādītājs, ka fantastiskajam debijas albumam būs arī spēcīgs turpinājums.

Pirms uzstāšanās grupas solists Robins Peknolds pajokoja, ka jūtoties „iebiedēts” no milzīgā pūļa, kas saulainajā pēcpusdienā bija pulcējies pie galvenās skatuves, lai noskatītos Fleet Foxes sniegumu. Humora izjūtu un labu garastāvokli Peknolds esot saglabājis visu uzstāšanās laiku, kādā brīdī pat sākot runāt jocīgā laucinieku akcentā un negaidīti nospēlējot fragmentu no 1990.gada Džordža Maikla singla „Freedom”.

Kopumā, ja es būtu klāt, droši vien vienīgā lieta, par ko sūdzētos – Fleet Foxes tā arī nenospēlēja manu personīgo favorītu – šī gada singlu „Mykonos”. Toties pārējās odziņas no debijas plates neizpalika – gan nu jau teju leģendārais „White Winter Hymnal”, gan arī lieliskie „Your Protector” un „Blue Ridge Mountains”, ar ko grupa savu setu arī noslēdza.

UPDATE(!!!) Kā izrādās, Fleet Foxes tomēr IR(!) nospēlējuši „Mykonos”, ko nez kāpēc mūsu līdz šim tik uzticamais nme.com nosaucis kā „unknown new song...”. Jādomā, ka pilnīgi idioti tur nestrādā, un tā ir vienkārši neuzmanības kļūda. :-) Jebkurā gadījumā – tas nozīmē, ka sets ir bijis IDEĀLS!

AMG šī vakara zvaignzes - Fleet Foxes ar "White Winter Hymnal" un "Ragged Wood" (Glastonbury 2009)

3.BLOC PARTY (paredzētais sākums – 23:00 pēc Lielbritānijas laika, Other Stage)

Bloc Party šovakar bija savā ziņā grūtākais uzdevums – konkurēt ar vakara galveno mākslinieku jeb hedlaineruNīlu Jangu. Abi mākslinieki uzstājās praktiski vienlaicīgi.

Grupas sets sākās ar šī gada singlu „Two Months Off”, pēc kura solists Kele Okereke sasveicinājās ar publiku: „Jūsu ir tik daudz! Es domāju, ka visi skatīsies Nīlu Jangu. Novēlu, lai tuvākās stundas laikā jums būtu jautri un jūs būtu tik skaļi, ka cilvēki pie lielās skatuves nespēj neko sadzirdēt!

Uzstāšanās laikā Bloc Party izpildīja praktiski visus savus lielākos hītus, ieskaitot AMG favorītus – „Two More Years”, „Banquet” un „The Prayer”. Tiesa, izpalika mana personīgi mīļākā Bloc Party dziesma – „Talons”.
VIDEO DRĪZ SEKOS!

4.NEIL YOUNG (paredzētais sākums – 22:00 pēc Lielbritānijas laika, Pyramid Stage)

Kanādiešu leģendārais mūziķis Nīls Jangs pirmo un līdz šim vienīgo reizi Glastonberijas festivālā tika aicināts piedalīties pirms 12 gadiem. Toreiz mūziķa traumas dēļ uzstāšanos nācās atcelt, tāpēc Nīls Jangs kā hedlainers varēja Glastonberijā debitēt.

Jangs šovakar spēlēja 2,5 stundas, nodziedot visus savus lielākos hītus, ieskaitot „Hey Hey, My My (into the black)”, ar ko tika uzsākts sets, „Cinnamon Girl” un „Heart of Gold”. Tomēr lielākās ovācijas izpelnījās mūziķa 1989.gada hīts „Rockin’ in the Free World”, kura laikā Jangs aicināja pūli šūpoties līdzi dziesmai.

Pēc lielām un skaļām ovācijām Jangs atstāja skatuvi, lai pēc brīža atgrieztos un nospēlētu vēl vienu dziesmu – kaverversiju leģendārajai The Beatles dziesmai „A Day In The Life”. Nepiepildījās ne baumas, ka uz skatuves Jangam varētu pievienoties viņa bijušie kolēģi Crosby, Stills & Nash, ne arī pareģojumi, ka Jangs kā hedlainers teiks ko īpašu Maikla Džeksona piemiņai. Bet jebkurā gadījumā – cerams, ka bija LABI! :-)
VIDEO DRĪZ SEKOS!


CITAS INTERESANTAS LIETAS NO 1.DIENAS:

1)The View, uzstājoties uz „Otras Skatuves”, piedzīvoja tehniskas ķibeles, kā rezultātā visa grupas seta laikā bija problēmas ar ģitāru skaņu. Grupas solists Kails Falkoners par to pēc uzstāšanās atvainojās skatītājiem.

2)Lilija Alena, uzstājoties uz galvenās skatuves, dziedāja ar uzvilktu baltu cimdu, kas, domājams, bija par godu aizsaulē aizgājušajam popmūzikas karalim Maiklam Džeksonam, kura baltie cimdi 80’tajos gados kļuva par viņa firmas zīmi. Tāpat dziedātāja neaizmirsa veltīt „Fuck You” dziesmu Britu Nacionālistu partijai, kā arī gadījās maza ķibelīte ar paskopo augšiņu, kura vienā brīdī atklāja publikai dziedātājas kailo krūti. Alena gan par to pati vēl pajokojās.

Lily Allen - "Womanizer" (B.Spears cover version) (Glastonbury 2009)
Un - nevajag ieciklēties TIKAI uz lielisko Alenas apģērba augšdaļu! :-)

3)Vienu no jautrākajām (vārda tiešajā nozīmē) un pozitīvākajām performancēm sniegusi grupa Friendly Fires. Viņi uzstājās uz „Otras Skatuves” dienas vidū un jau ar pirmajām taktīm lika pūlim dejot un dziedāt līdzi.

4)Kā izrādījās tikai šovakar, otri „īpašie viesi”, kas uzstājās „Džona Pīla Teltī”, bija Džeka Vaita jaunā grupa The Dead Weather. Grupa nospēlējusi visai jaudīgu setu, taču, kā jau ierasts gadījumā ar Džeku Vaitu, bijusi izteikti mazrunīga.

5)Uz „Jazz World” skatuves visai gaumīgu priekšnesumu sniedzis arī Maiks Skinners jeb The Streets. To īpašu padarījusi arī Maikla Džeksona klasiskās dziesmas „Billy Jean” kaverversija, ko klātesošie žurnālisti jau nosaukuši par pirmā vakara visaktīvāk līdzi dziedāto dziesmu.

Vairāk ziņu, fotogrāfiju un jaunu video materiālu gaidiet pēc diennakts! Atpūšamies un laižam iekšā otrajā dienā - rīt uzstājas Kasabian, Franz Ferdinand, Maximo Park, Pete Doherty, Klaxons, White Lies, Passion Pit un vēl un vēl un vēl... Hedlainers - Brūss "Boss" Springstīns.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru