05 decembris, 2013

NOVEMBRIS 2013: 5 ALBUMI

5.M.I.A. – "Matangi"












Release date: 04/11/2013
Label: Interscope
AMG rating: 7.5/10

Šrilankiešu izcelsmes britu mūziķē M.I.A. draudzīgi sadzīvo filantropes un nesavtīgas cilvēktiesību cīnītājas gars un provokatoriskas skandālistes aura. Arī viņas jaunākais albums, ko sākotnēji bija paredzēts izdot jau pirms gada (leibls Interscope esot licis to pārrakstīt, jo albums bijis „pārāk pozitīvs”), ir tikpat daudzšķautņains un kaleidoskopisks kā mūziķes biogrāfija. Skaļas un griezīgas EDM skaņas, lauztas ritmu struktūras, Dienvidāzijas folkmūzikas elementi – M.I.A. patiesi ir grūti ielikt rāmjos. Šķiet, ka tā arī ir viņas lielākā veiksmes atslēga.


4.Sapphire Slows – "Allegoria"












Release date: 25/11/2013
Label: Not Not Fun
AMG rating: 7.5/10

Sapphire Slows aizsākās 2011.gadā kā kautrīgs Hiramatsu guļamistabas projekts, kas bija visai eksperimentāls hibrīds starp indie-tronica un psihodēlisku popmūziku. Taču plašāku uzmanību meitene ieguva 2012.gadā izskaņā kā viesvokāliste Magic Touch saulainajā house himnā „When I See You”. Grūti pateikt, cik ļoti Sapphire Slows ietekmējusi šī sadarbība, taču viņas debijas albums „Allegoria” radikāli atšķiras no pirmajiem diviem EP. Tas joprojām nav viennozīmīgi klasificējams kā deju mūzikas ieraksts, taču teju visi albuma skaņdarbi tā vai citādi perfekti saplūdīs ar naktsklubu atmosfēru.


3.Death Grips – "Government Plates"












Release date: 14/11/2013
Label: self-released
AMG rating: 7.5/10

Kalifornijas provokatoriskā hip-hop apvienība Death Grips savu jaunāko veikumu „Government Plates” negaidīti nopludināja tīmeklī ceturtdienas rītā pēc Latvijas laika. Statistikas un numeroloģijas cienītāji gan norāda, ka šajā gadījumā tas nemaz nebija tik negaidīti, jo izrādās tajā brīdī apritējuši precīzi 13 mēneši, 13 dienas un 13 stundas, kopš identiskā veidā Death Grips ievietoja internetā savu iepriekšējo albumu „No Love Deep Web”. Šī gada laikā nekas nav mainījies. Grupa joprojām atklāti provocē (pirms gada savu ierakstu leiblu, bez viņu atļaujas albumu faniem uzdāvinot par velti; šogad – fanus, vienkārši apzināti neierodoties uz koncertiem), un nav mainījušies arī muzikāli. „Government Plates” ir tikpat, ja ne vēl lielāks pārbaudījums klausītāju mājas aparatūrai un ausīm. Dārdoši bīti, griezīgas skaņas un vispārējs haoss, kurā Death Grips jūtas kā zivis ūdenī. Atliek patiešām minēt, vai bez Death Grips pērnā gada spožā uznāciena Kanjē Vesta „Yeezus” skanētu tā, kā tas skan.


2.Blood Orange – "Cupid Deluxe"












Release date: 18/11/2013
Label: Domino
AMG rating: 8/10

Gandrīz visi mūzikas kritiķi pasaulē ir vienisprātis, ka šis ir visnostrādātākais un nobriedušākais Deva Hainsa ieraksts, kurā astoņdesmito fankmūzikas ritmus un jaunās (vecās) r’n’b vēsmas mūziķis apstrādā ar Prinsa cienīgu precizitāti. Vairākās dziesmās vokālistes lomā piepalīdz Ņujorkas dream-pop grupas Friends soliste Samanta Urbani, izcilajā pirmajā singlā „Chamakay” Chairlift balss Karolīna Polačeka, tāpat arī Deivs Longstrets no Dirty Projectors un citi. Savukārt lielākais pārsteigums paslēpts dziesmā „Always Let U Down”, kas patiesībā ir nu jau desmit gadus kā izjukušās britu rokgrupas Mansun singla „I Can Only Dissapoint U” savdabīga kaverversija.


1.Nils Frahm – "Spaces"












Release date: 18/11/2013
Label: Erased Tapes
AMG rating: 8.5/10

31 gadu vecais vācu komponists un neo-klasicists Nils Frāms nekad nav baidījies eksperimentēt ar šķietami neaizskaramo klasiskās mūzikas stilistiku. Piemēram, viņa 2011.gada albums „Felt” tika ierakstīts klavieru iekšpusē, savukārt Arcade Fire vijolnieces Sāras Noifeldas solo ieraksts, kura producents bija Frāms, tika ierakstīts kādā pazemes autostāvvietā Berlīnē. Mūziķa jaunākais veikums, gandrīz 80 minūšu garais albums „Spaces” uz šī fona ir visnotaļ vienkāršs un tradicionāls, taču vienlaikus spilgts apliecinājums, cik ārkārtīgi liels talants slēpjas šajā komponistā. To var īpaši viegli sajust nepilnu 10 minūšu garajā skaņdarbā „Says”.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru