09 oktobris, 2013

A-LIST: Sun Kil Moon - Richard Ramirez Died Today Of Natural Causes


Sun Kil Moon - "Richard Ramirez Died Today Of Natural Causes" [Caldo Verde]
(from f/c LP "Benji", out February 2014)

Gangsteri, vardarbība, slepkavības ir, maigi izsakoties, visai bieži temati hip-hop daiļradē. Daudz retāk par šiem tematiem tiek dziedāts (vai deklamēts, kā šajā gadījumā) rokmūzikā, vēl retākos gadījumos tik ierasti intīmā un klusā mūzikas lauciņā kā folkmūzika. Tiesa, Marks Kozeleks, grupas Sun Kil Moon līderis, nereti izcēlies gan ar stindzinošu aukstumu, gan melnu humora izjūtu, bet šeit viņš pārspēj pats sevi.

Kas tad ir Ričards Ramirezs, kurš „nomira šodien dabiskā nāvē”? Sērijveida slepkava, izvarotājs un laupītājs, kas 80’to gadu vidū terorizēja Kaliforniju ar šaušalīgiem un normālam prātam neaptveramiem noziegumiem. Viņu beidzot notvēra 1985.gada augustā, četrus gadus vēlāk pēc ilgas tiesas prāvas piesprieda nāvessodu, bet n-to apelāciju rezultātā šī soda izpilde tā arī izpalika, jo 2013.gada jūnijā Ramirezs mira cietuma kamerā no vēža radītām komplikācijām. Par daudz es šeit veltu uzmanību zvērīgajam noziedzniekam, jo dziesmas nosaukums un pirmais pantiņš ir mānīgs. Šī nav dziesma par Ričardu Ramirezu!

Šī dziesma jeb deklamācija (folk-rap?) ir par bailēm, par nāvi un novecošanu. Tieši par pēdējo tēmu ir, manuprāt, vistrāpīgākās dziesmas rindiņas: „The Soprano’s guy died at 51 / That’s the same age as the guy / Who’s coming to play drums / I don’t like this „getting old” stuff / Havin’ to pee 50 times a day is bad enough / Got a nagging prostate and I got a bad back / And when i fuck too much / I feel like I’m gonna have a heart-attack”. Jā, draugi, novecošana nav nekāda skaistā dāvana. Ietērpis to muzikālā noformējumā, kas būtībā sastāv tikai no depresīvas akustiskās ģitāras strinkšķināšanas un bungām, kas, kā dziesmā solīja Kozeleks, pievienojas beigās, Sun Kil Moon ir radījuši biedējošu pasaku pieaugušajiem bez laimīgām beigām.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru