02 jūlijs, 2012

ALBUMS: DIIV - Oshin


DIIV – „Oshin”
Release date: 26/05/2012
Label: Captured Tracks
AMG rating: 8/10

AMGmusic komentārs: „Ir albumi, par kuriem var uzrakstīt detalizētu analīzi divu word lapu garumā, bet ir albumi, kuri ir vienkārši jāklausās un jābauda to vienkāršības un nesamākslotības dēļ. Pie pēdējiem noteikti pieskaitāms arī Ņujorkas kolektīva DIIV debijas albums „Oshin”, kurā tās līderis Zakarijs Kouls Smits pierāda, ka dažreiz „mazāk” nozīmē „vairāk”.

Zakarijs Kouls Smits savu muzikālo karjeru sāka kā ģitārists Ņujorkas kvartetā Beach Fossils, kas 2010.gadā startēja ar ļoti sapņainu un melodisku debijas plati „Beach Fossils”. Interesanti, ka, lai arī Smits nebūt nebija Beach Fossils līderis un noteicošais spēks, viņa pirmās grupas un paša pērn izveidotās DIIV skanējumi ir ļoti pietuvināti viens otram. Arī albumā „Oshin” dzirdamas tās pašas sapņainās šūgeiza pieejas, mirguļojošas pop melodijas un new wave/post-punk ietekmes.

Ņemot vērā grupas un tās līdera jauno vecumu, ir apbrīnojama DIIV māka būt tik atbrīvotiem, vienkāršiem un nesteidzīgiem, kādi viņi izklausās savā debijas ierakstā, kas tapis tikai gadu pēc grupas nodibināšanas. Šis noteikti izriet arī no Koula Smita personīgās attieksmes pret mūziku un dzīvi, kas izpaudās arī nosaukuma maiņā. Sākotnēji grupa tika nosaukta Dive – par godu Nirvana slavenajai dziesmai, taču nosaukumu nācās mainīt, jo apvienība ar šādu nosaukumu jau esot Beļģijā. Tad nu, lūk, Smits nosaukuma maiņu komentēja lakoniski: „Man piedrāzt, kā sauc grupu, galvenais taču ir mūzika, un tā ir palikusi tāda pati.” Jā, par ko gan tur iespringt?

Lai arī „Oshin” neatklāj jaunus divriteņus un tajā viscaur saklausāmas dzirdētas muzikālas ainas, albuma lielākā priekšrocība un pluss ir tā miers un maz-budžeta pieeja, kas kopā ar Smita plūstošo vokālu un liriskajām melodijām rada absolūtu relaksācijas sajūtu. Grupas, kuru skanējumu presē salīdzina ar The Cure, Joy Division vai Jesus and Mary Chain, protams, ir pārpārēm, bet – ticiet man – DIIV uz to fona nepazudīs. Tieši otrādi – ar savu debijas albumu šie jaunieši pierāda, ka mūzikas pasaulē viņi neapjūk un nebaidās būt tādi, kādi ir.”

Noklausies 3 albuma dziesmas:


Noskaties DIIV uzstāšanos Swan7 studijā 2011.gadā:

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru