18 jūlijs, 2012

A-LIST: The xx - Angels



The xx - "Angels" [Young Turks]
(from f/c LP "Coexist", out September 10th)

21.gadsmits mūzikā prasa arī attiecīgu pieeju. Bailēs par jaunā albuma „Coexist”, kas sekos fantastiskajam 2009.gada debijas darbam „xx”, pāragru noplūdi internetā grupa to apsargā ārkārtīgi rūpīgi. Nesen presē lasījām, ka jaunā albuma promo kopijas pavada apsargu svītas un tūlīt pēc to atskaņošanas vajadzīgajiem cilvēkiem, kopijas tiek iznīcinātas.

Kas gan šādu ažiotāžu ap The xx paredzēja vēl pirms trim gadiem, kad ne no kurienes uzradies Londonas kvartets (nu jau trio) izdeva debijas albumu un satrieca pasauli teju vai vienā dienā. Atgādināšu, ka AMGmusic bija viens no pirmajiem Latvijā, kas vērsa uzmanību šai grupai, vēlāk piešķirot arī divas 2009.gada balvas – par labāko albumu un labāko debiju.

Lai arī intervijā pirms pusgada grupas neformālais līderis Džeimijs Smits stāstīja, ka jaunais albums būšot vairāk „uz klubu mūziku tendēts”, diezin vai kāds no mums gaidīja tehno The xx izpildījumā. Vismaz albuma pirmais singls „Angels” ir gandrīz tipisks „xx” albuma skaņdarbs. Minimālas, raudošas ģitāras, papildinātas ar Olivera Slima basģitāras pieskārieniem un ārkārtīgi juteklisku Romijas Kroftas vokālu.

Tieši pēdējais ir patīkamākā un pamanāmākā The xx atšķirība jaunajā singlā – ja pirmajā platē Kroftas dziedātās dziesmas vairāk atgādināja apātisku, sevi dzīvē neatradušu tīņu meiteni, tad „Angels” viņas dziedājums ir daudz izteiktāks, konkrētāks un sievišķīgi trauslāks: „If someone believed me / They would be / In love with you as I am”. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru