29 marts, 2011

ALBUMS: Ladytron - "Best of 00-10"

Ladytron – "Best Of 00-10"

Release date: 28/03/2011
Label: Nettwerk
AMG rating: 8/10


Rakstot par Ladytron labāko dziesmu izlasi, nevaru nesākt ar 2006.gadu un albumu „Witching Hour”. Jā, es zinu, ka tas jau bija trešais grupas studijas albums. Tāpat zinu, ka albums iznāca 2005.gada rudenī, nevis 2006.gadā. Taču tā nu sagadījās, ka tai laikā Latvijā par šo Liverpūles kvartetu neviens nerunāja, līdz es pavisam nejauši kādā 2006.gada vasaras vakarā, tolaik vēl tikai apgūstot MP3 formāta priekšrocības, uzgāju nu jau leģendāro albumu un iemīlējos tajā tik kvēli, ka vismaz mēnesi ne par ko citu nespēju sakarīgi padomāt.

Varbūt šī iemesla dēļ, bet varbūt arī stipri atšķirīgo albuma muzikālo materiālu dēļ, vēlāk, kad tiku pie pirmajiem diviem Ladytron albumiem, – 2001.gada „604” un 2002.gada „Light & Magic” – šādas emocijas vairs gūt neizdevās. Tamdēļ vēl jo lielāks prieks, ka arī grupas dalībnieks Rubens Vū intervijā kādam britu mūzikas mēdijam atzinās, ka „Witching Hour” arī viņa skatījumā ir grupas izcilākais darbs, kas ne tikai ievērojami atšķīrās no pirmajiem albumiem, bet arī tīri tehniski tika ierakstīts daudz citādāk, par iedvesmas avotu ņemot... nē, neuzminējāt – nevis kādu electro-pop šedevru vai synth-pop klasiku, bet gan šūgeiza stūrakmeni – 1991.gada My Bloody Valentine albumu „Loveless”.

Labāko dziesmu izlases „Best of 00-10” materiāls apmierinās visu Ladytron dažādo laika posmu cienītājus. Šeit iekļautas divas dziesmas no minimālā un rotaļīgā debijas albuma „604” (tai skaitā grupas pirmais hīts „Playgirl”), pa četrām dziesmām no izteikti elektroniskā, pat elektroklešīgā (electro-clash) otrā albuma „Light & Magic” (ieskaitot „Seventeen” un „Blue Jeans”, ko vislabāk atminas britu mūzikas kritiķi) un grupas pēdējā veikuma, daudzviet par Laydtron popsīgāko plati atzītās „Velocifero”. Minēto „Witching Hour” pārstāv uzreiz piecas kompozīcijas, bet izlases noslēgumā ievietotas divas pavisam jaunas dziesmas, no kurām vienu – „Ace of Hz” – jau iepazinām pērnā gada nogalē, kad tā pamanījās aizkļūt līdz 4.vietai AMGmusic decembra Top 20.

Starp citu, ir arī pieejams divu disku komplekts, kura otrajā ripulī iekļautas vēl 16 dziesmas no visiem četriem albumiem, kas varbūt nav tik atpazīstamas, taču kalpos kā papildus prieciņš kvēlākiem Ladytron faniem. Tieši otrajā diskā iekļautas divas, manuprāt, visu laiku izcilākās grupas balādes – līdz asarām sāpīgais un pat traģiski skumjais „Beauty *2” („I sent you out to play last night / The alarms went off at three / Funny how I'm not laughing now / He's not coming home to me...” un piedziedājums: „Hey can I go with you / My beauty number 2?”) no albuma „Witching Hour”, kā arī hipnotiski svinīgais, ērģeļu pildītais „Versus” no pēdējā albuma „Velocifero”.

Tāpat kā Depeche Mode, nebūdami synth-pop izveidotāji un pat populārākā šī mūzikas virziena grupa dzimtenē, tomēr beigu beigās kļūstot par savas nišas apbrīnojamākajiem talantiem, arī Ladytron lielākoties ir bijuši ignorēti mūzikas presē Lielbritānijā, vienlaikus šo desmit gadu laikā radot veselu virkni apbrīnojami dziļu, saturiski bagātu, vienlaikus lipīgu un skanējuma ziņā oriģinālu, interesantu, ausīm baudāmu dziesmu. Ar šo es, protams, nevēlos Ladytron pielīdzināt Depeche Mode līmenim. Ar šo es vēlos pateikt, ka, ja jūsu kolekcijā vēl nav nonācis neviens Ladytron albums, šī ir lieliska iespēja iepazīt, manuprāt, pagājušās desmitgades nenovērtētākās grupas daiļradi.

Varētu jau pat likt 9/10, bet šeit nav iekļautas visas grupas labākās dziesmas. Tās, sakārtotas rindiņā viena aiz otras, atrodamas 2005.gada albumā „Witching Hour”! Varbūt pat labāk sāciet ar to!

Ladytron - "Beauty *2" NEoficiālais video:

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru